Предупредување за сите бремени жени | Еве зошто идните мајки не треба да примаат вакцина, лекарите дадоа детален одговор

946

На бремените жени во Велика Британија нема да им биде понудена пионерската вакцина за коронавирус поради недоволно тестирање, велат експертите.

И тие нема да бидат меѓу првите што ќе добијат оксфордската или Модерна, доколку бидат одобрени, бидејќи ниту една идна мајка не била вклучена во клиничките испитувања.

Владата на Велика Британија издаде упатства со кои станува јасно дека бремените жени не треба да се вакцинираат дури ни по породувањето.

Жените кои мислат дека може се бремени се повикуваат да ја одложат вакцинацијата се додека не се уверат дека не се, а оние што се обидуваат да имаат бебе исто така не треба да се вакцинираат.

Сепак, мерката е само претпазливост и не е невообичаено некои групи да бидат исклучени од употребата на целосно нови вакцини.

Вакцината „Фајзер“ минатата недела беше одобрена од Обединетото Кралство со добар рејтинг за безбедност и нема докази кои покажуваат дека бремените жени се во опасност.

Но, научниците не ја тестирале вакцината на бремени жени и оние кои дојат, па нема конкретни докази дека би била безбедна и ефикасна.

Научниците мора да извршат исклучително ригорозно лабораториско тестирање пред да пробаат да ја испробаат вакцината кај бремени жени, бидејќи се можни последици и несакани ефекти. Соодветно тестирање кај бремени жени не може да се изврши во кратки временски рамки во кои се развиени вакцини за коронавирус.

Во Англија и Велс има околу 850.000 бремености годишно, што укажува на тоа дека 630.000 жени раѓаат истовремено. Како и да е, многу од нив ќе влезат во групата со најмал приоритет за вакцинација, бидејќи се помлади од 50 години, последни во низата, освен оние со многу сериозна здравствена состојба. Во моментов нема докази дека бременоста го зголемува ризикот од Ковид-19.

Некои вакцини кои содржат живи верзии на вирусот обично не се препорачуваат во бременоста поради можност за помала инфекција, додека други се сметаат за безбедни за употреба.

На децата под 16-годишна возраст, исто така, нема да им биде понудена вакцина поради недостаток на податоци за безбедност и ефикасност – вакцината е тестирана само кај возрасни.

Во вторникот беше одлучено вакцината да не се дава на лица со тешка алергија, откако две лица претрпеа алергиски реакции по вакцинирањето.

Д-р Мари Рос Дејви, од Кралскиот колеџ за акушерки (РЦМ), рече: „Во моментов нема доволно докази за препорака на вакцинирање на бремени жени против Ковид-19“.

Сепак, Институтот за јавно здравје на Англија потврди дека моментално достапните докази не укажуваат на каква било опасност од вакцината за бремените.

– Нема докази за несакани ефекти, но исто така нема и сегашни докази за безбедност затоа што бремените жени, како што е нормално, беа исклучени од сите испитувања за вакцинација.

Иако студиите сугерираат дека мајките можат да го пренесат Ковид-19 на своето неродено дете, не постојат докази дека бремените жени имаат поголема веројатност да се разболат посериозно отколку другите групи.

Исто така, нема индикации дека инфекцијата со оваа болест може да му наштети на нероден фетус на кој било начин, бидејќи повеќето бебиња и деца со Ковид-19 немаат никакви симптоми.

Сепак, научниците можат да погрешат кога станува збор за вакцините. Ако не можат научно да докажат дека нешто е безбедно, тие нема да препорачаат таква постапка.

Бремените жени не беа вклучени во брзите прегледи од страна на „Фајзер“ или Оксфорд.

Професорката Сара Гилберт, една од истражувачите која работела на создавање на вакцини од Оксфорд, објасни оваа недела: „Треба да завршиме одредени токсиколошки студии пред да можеме да вклучиме бремени жени во тестовите, и тоа е сè во фаза на планирање во овој момент. ”

Д-р Дејви додаде: „РЦМ охрабрува понатамошно истражување во блиска иднина за проценка на безбедноста на вакцината за време на бременост и доење“.

– Додека чекаме да дознаеме повеќе за ова, ги покануваме сите бремени жени да користат бесплатна вакцинација против грип, со цел да бидат заштитени од вирусот на грип што циркулира оваа зима, додаде тој.