ПОВЕЌЕ НИШТО НЕМА ДА БИДЕ ИСТО | Ситуацијата е алармантна, 7 милиони луѓе годишно умираат предвреме од иста причина

434

Загадувањето на воздухот е закана за здравјето во сите земји, но најтешко ги погодува луѓето во неразвиените или средноразвиените земји.

Затоа, Светската здравствена организација издаде нови, многу построги упатства.

За прв пат од 2005 година, Светската здравствена организација (СЗО) ги ажурира своите глобални упатства за квалитетот на воздухот, препорачувајќи концентрациите на честички да бидат барем преполовени, се вели во извештајот на IFLScience.

СЗО верува дека во моментов има посилни докази што покажуваат дека загадувањето на воздухот влијае на различни аспекти на здравјето, дури и на места со помала концентрација.

„Упатствата препорачуваат нови нивоа на квалитет на воздухот за заштита на здравјето на населението, преку намалување на нивото на клучни загадувачи на воздухот, од кои некои придонесуваат и за климатските промени“, се вели во соопштението на СЗО.

Загадувањето на воздухот одзема седум милиони животи годишно

Во последниве години, здравствените работници се повеќе се вознемируваат од заканата што ја претставуваат ситните честички наречени PM2.5, со дијаметар од 2,5 микрони или помали. Тие обично се јавуваат како резултат на согорување на горива, а овие микроскопски честички се доволно мали за да поминат од белите дробови во крвотокот, потенцијално оштетувајќи ги другите органи и нарушувајќи ги кардиоваскуларните и респираторните функции.

Кога Светската здравствена организација последен пат ги ажурира упатствата за загадување на воздухот пред 2005 година, препорача годишните нивоа на PM2.5 да се одржуваат под десет микрограми на кубен метар воздух. Благодарение на новите докази, сега се бара од сите земји членки да го ограничат PM2.5 на само пет микрограми на кубен метар воздух во текот на годината.

Ова прилагодување доаѓа по „систематски преглед на собраните докази“, што покажа дека изложеноста на загадувањето на воздухот сега е „една од најголемите закани за здравјето на луѓето“ и предизвикува околу седум милиони предвремени смртни случаи во светот секоја година.

“Кај децата, ова може да вклучи намален раст и функција на белите дробови, респираторни инфекции и влошена астма. Кај возрасните, исхемичните срцеви заболувања и мозочен удар се најчестите причини за прерана смрт што се должи на загадувањето на воздухот, и постојат докази за други ефекти. како што се дијабетес и невродегенеративни состојби”, препорачаа од СЗО.

Намалување на страдањата и спасување животи

Покрај борбата против PM2,5, државите се повикуваат да ограничат пет други главни загадувачи, вклучувајќи озон (смог), азот диоксид, сулфур диоксид и јаглерод моноксид. Честичките помали од десет микрони во дијаметар – познати како PM10 – се исто така на листата на штетни загадувачи што мора да се намалат.

“Загадувањето на воздухот е закана за здравјето во сите земји, но најтешко ги погодува луѓето во неразвиените или средно развиените земји. Новите упатства на СЗО за квалитетот на воздухот се базирани на докази и практична алатка за подобрување на квалитетот на воздухот од која зависи целиот живот. Ги повикуваме сите земји и оние кои се борат да ја заштитат нашата животна средина да работат на намалување на страдањата и спасување животи“, повика генералниот директор на СЗО, д-р Tedros Adhanom Ghebreyesus.