Ви останал многу стар леб и не знаете што да правите со него?
Направете полнет стар леб и воодушевете ги вашите дома.
Полнетиот стар леб е класичен рецепт од коцки леб, динстан кромид, целер и путер. Овој фил лесно се прави и совршено се вклопува во секое главно јадење. Полнетиот бајат леб е одлично предјадење или меѓуоброк.
Состојки за полнет бајат леб
- ¼ шолја путер
- кромид исечен на коцки
- 3 сечкани стебленца целер
- 3 гранчиња свежа мајчина душица
- 1/2 кг леб на коцки
- 2 чаши пилешки супа
- 1/2 сол
- бибер
Подготовка за полнет стар леб
Лебот исечкајте го на коцки и наредете го на плех. Оставете го лебот да се исуши 3-12 часа. Намачкајте сад за печење со путер. Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Растопете го путерот во голема тава со тешко дно на средно-тивок оган.
Во тавата додадете кромид, целер и свежи листови мајчина душица. Зачинете со прстофат сол и бибер. Пржете го зеленчукот додека не омекне малку, околу 7 минути. Во голем сад за мешање ставете ги коцките леб. Додадете го динстаниот зеленчук и уште малку сол и бибер. Добро измешајте.
Додадете ја пилешката супа, 1 шолја една по една и мешајте додека коцките леб целосно не се навлажнат. Сакате лебот да биде влажен и мек, но не натопен во течност или влажен. Не смеете да ја користите целата течност.
Готовиот фил истурете го во подготвениот сад за печење и покријте го со фолија. Се пече поклопено на 180 Целзиусови степени 40 минути. Отстранете ја фолијата и печете уште 15-20 минути или додека горниот дел не порумени.
Штотуку подготвивте полнет стар леб на сосема нов начин.