Почнете со здрав живот

82

Трчањето не служи само како превенција од болести, туку и го подобрува физичкиот и психичкот квалитет на животот. Во стресните и напорните денови 30 минути утринско трчање нуди исклучување од стресот на секојдневјето и шанса за медитација.

Зато, почнете со трчање многу полека; прва цел нека ви биде 3 пати по 30 минути неделно во првите две недели; ако ви е тешко да трчате 30 минути без запирање, тогаш правете кратки паузи со забрзано одење; клучно е да се трча што е можно побавно, за брзо да не се задишете;

– не правете прекини во трчањето; тоа треба да стане редовна активност која е непрестан дел од вашиот живот.; од недела во недела, од година во година трчањето треба да биде составен дел од вашата рутина; познато е дека трчањето е најефектно ако е постојано присутно;

– запишувајте ги тренинзите (траењето на тренингот, патеката…); ова е важно поради одржување на рутината; многу е важно да не се зголемува времето на трчање од недела во недела за повеќе од 10% вкупно време- значи ако една недела вкупно трчате 120 минути, следната не би требало да трчате повеќе од 132 минути; дневникот на тренинзите ќе ви помогне во почитувањето на ова правило;

– истражувајте додека трчате; најнапред, немојте да трчате постојано иста патека- истражувајте го вашето опкружување низ трчањето; градовите изгледаат сосема поинаку кога се трча низ нив, а нема ништо поубаво од трчање рано наутро по патеки на некоја шума или парк;

– кога ќе почувствувате дека сте доволно подготвени, изберете трка за која сакате да се подготвите; ако немате компетитивен карактер и не сте љубител на натпреварот, тогаш трката треба да ја сфатите како искуство што ќе го споделите со другите учесници; трките се мошне корисни како цел и кулминација на вашиот тренинг и се клучни за мотивацијата; не морате да победите, важно е да учествувате и да завршите, а најважно да уживат.