План за намалување на аерозагадувањето | „Ќе сеат облаци“ за да предизвикаат дожд

115

Проектот, кој чини 120.000 долари на 100 квадратни километри, се состои од прскање на облаците со мешавина од соли, вклучително и сребров јодид.

Индиските научници планираат за прв пат да „засадат облаци“ за да предизвикаат обилни дождови во делови од Њу Делхи, надевајќи се дека ќе го намалат проблемот со смогот што го задушува најнаселениот главен град во светот, изјави водачот на проектот.

Квалитетот на воздухот во Делхи паѓа секоја година пред зимата бидејќи студениот воздух ги заробува честичките од издувните гасови на автомобилите и фабричките оџаци, прашината од градилиштата и пепелта од согорувањето на земјоделскиот отпад.

Научниците очекуваат густ облак над градот околу 20 ноември и планираат да „сеат“ сол во него за да предизвикаат силен дожд, изјави Manindra Agrawal, експерт од Технолошкиот институт Канпур.

Проектот, кој чини 120.000 долари на 100 квадратни километри, се состои од прскање на облаците со мешавина од соли, вклучително и сребров јодид.

Властите во градот од 1.500 квадратни километри со 20 милиони жители во минатото ги затворале училиштата, ги стопирале градежните работи и го ограничувале бројот на автомобили на патиштата за да го контролираат загадувањето.

Индексот на квалитетот на воздухот во четвртокот бил 506, што го прави „опасен“, соопшти швајцарската групација IQAir.

Неколку земји користеле „сеење со облаци“ за да предизвикаат дожд, да го прочистат воздухот и водните култури во време на суша, вклучително Мексико, САД, Кина, Индонезија и Малезија.

Но, во 2021 година, планот за користење на технологијата за зголемување на снежните врнежи над планините во Ново Мексико бил прекинат по критиките дека може да ги отруе луѓето и почвата.