Пирамидите на југот на Кина личат на египетските ! Сите се прашуваат кој ги изградил | Фото/Видео

249

Сместени во живописниот пејзаж на провинцијата Guizhou во југозападна Кина, пирамидите во Anlong со години ја заробуваат имагинацијата на туристите и теоретичарите на заговор.

Тие конусни ридови, кои имаат неверојатна сличност со легендарните египетски пирамиди, го претворија округот Anlong во растечка туристичка дестинација.

Привлечноста на пирамидите во Anlong не лежи само во нивната пирамидална форма, туку и во уредно наредените слоеви од карпи кои изгледаат речиси намерно распоредени.

Откако фотографиите и видеата од овие формации почнаа да кружат на Интернет во 2018 година, теориите за нивното потекло се намножија.

Геологот Zhou Qiuwen од Guizhou Normal Universityнуди геолошка перспектива на овие загадочни структури. Тој верува дека пирамидите во Anlong се класични примери на карстен терен со историја од приближно 200 милиони години.

Научно толкување

Кога областа била потопена во плитко море, минералите се раствориле во водата и се рекристализирале во доломит, основната компонента на тие пирамиди. Zhou објаснува дека различните наредени слоеви се резултат на периодични промени во климата и геолошката активност.

Блок структурата, која многумина ја толкуваат како доказ за вештачка градба, всушност е природен феномен. Водата навлегува во мали пукнатини во карпите, полека доведува до ерозија и создава сегментирани формации слични на блокови.

Необичната пирамидална форма на овие карстни формации е резултат на вертикалните ерозии во регионот. Водата ги еродира горните слоеви побрзо од дното, што резултира со остри врвови и широки основи кои го имитираат изгледот на пирамидите.

И покрај научните објаснувања, мистиката на пирамидите во Anlong и денес опстојува. Шпекулациите изобилуваат, а некои тврдат дека формациите се антички гробници изградени од одамна изгубена цивилизација. Очекувано, други сугерираат дека се прототипови на вистинските пирамиди, а неколкумина тврдат дека се дело на вонземјани.

Фасцинантна карактеристика на пејзажот

Локалните власти идентификувале вкупно 15 пирамидални структури кои се оддалечени само 2 километри од централата на областа. Како што природното чудо добива популарност на интернет, локалниот оддел за туризам се здружи со неколку други оддели за да спроведе патроли на планините за да ги идентификуваат најдобрите места за гледање.

Chen Qianpeng, директорот на окружниот туристички сервисен центар, рече дека Anlong веднаш презел акција за надградба на инфраструктурата, изградба на платформи за набљудување, паркинзи и сервисни центри за да се задоволат потребите на туристите.

Додека округот Anlong продолжува да привлекува посетители желни да ги видат овие природни чуда, дебатата за нивното потекло додава интригантен слој на мистерија на нивната непобитна убавина. Без разлика дали се природни чуда или антички енигми, пирамидите во Anlong остануваат фасцинантна карактеристика на пејзажот Guizhou.