Пет начини да се справите со ниското машко либидо

335

Мажите мислат на секс секои 7 секунди? Или беше 5 секунди? Научниците уште не се запреле на конкретна бројка, но таа не е толку важна.

Најважно е дека жените веруваат дека господата се митски сексуални суштества кои секогаш се подготвени да консумираат страст.

Но вистината е дека вашаиот партнер може да има ниско либидо и причината да не е во вас.

Еве и кои се најчестите причини за незаинтересираноста да има секс и како да се справи со ова:

Работен стрес

Тој работи нон-стоп по нов договор, се очекува секој момент да го зголемат или пак треба да спречи банкрот на компанијата. Како очекувате да мисли за секс, кога сè во главата му се врти околу утрешната презентација / средба или потпишување на договор? Понекогаш сам по себе ставива работохолик и тој буквално таму се празни и нема сили за креветот.

Решение: Погрижете се вашиот маж да има барем неколку паузи годишно без лаптоп. Ако се врати стресен направете му масажа или му подгответе муи топла када. Не е потребно сето тоа да води до секс, но ако тој се опушти и да се чувствува одморен, шансата да се случи тоа е прилично голем.

Болести и лекови

Некои лекови го намалуваат либидото. Ако вашиот партнер страда од дијабетес или други болести кои бараат постојана употреба на лекови, причината за ниската желба за секс може да се крие во нив.

Решение: Обрнувајте и двајцата внимание кон своето здравје и тоа често, за да може да се сфатат и да се распознаат болестите во рана фаза. Ако имате сомнежи за врската помеѓу лековите и ниското либидо на мажот свој коментар однесете го кај неговиот доктор и ако потврди таквата дијагноиза, замолете го да најде алтернативни лекови за лекување.

Нереални очекувања

Мажот може да западне во криза доста пред “просечната возраст”. Кога амбициите и претставите му за иднината не се совпаѓаат со овој живот, мажот во вкупниот случај паѓа во моменти на депресија кои се одразуваат директно на самодовербата и неговото либидо.

Решение: Звучи малку страшно, но сега е време да се сретне со професионалец. Разговарајте со партнерот, па дури и понудете да одите како пар на терапевт, ако не сака сам. Важно е да го поддржувате и сослушате, за да може постепено да ја врати самодовербата.

Депресија

Депресијата е меѓу главните причини за намален или недостаток сексуална желба. Истражување на Универзитетот во Монтреал покажува дека депресијата кај мажите е не само сериозна, а може да биде многу подолга.

Решение: Ако сте заедно одамна има голема шанса да забележите знаци на депресијата уште во повој. За жал, нема формула за нејзино лекување, но важно е тој да ја осознае и да одлучи да излезе од неа. Повторно сега е време да го поддржите да побара стручна помош.

“Студената војна” во кревет

Не само жените казнуваат со молчење и откажување од секс! Понекогаш и мажите преземат оваа политика на растојание, за да и покажат на омилената жемна дека погрешил. Дамите може да згрешите со ова со намалената желба за секс, но вистината е дека тоа е “казна”.

Решението: Комуницирајте! Ако е потребно иницирајте вие разговор, но не оставајте работите само така, со молчење. Во случај дека и двајцата сте инает, еден мал дел од неразјаснети проблем може да биде фатален за вашата врска. Да не зборуваме дека оваа дистанца може да трае со месеци!