Овој зеленчук уништува еден куп болести

177

Тајното оружје против кардиоваскуларни заболувања и куп други болести се покажа … зелката. Како свежа така и киселата, затоа што имаат многу корисни својства за здравјето.

Подобрува варењето

Зелката е одличен извор на влакна, што ја прави многу корисно за општата здравствена состојба на организмот. Тоа спречува запек, ја подобрува функцијата на цревата и го штити стомакот од оток и чиреви. Редовното консумирање на зелка спречува појавата на рак на

Зголемува енергетските нивоа

Поради фактот дека зелката е богато со железо, тоа го зголемува нивото на енергија, го подобрува метаболизмот и циркулацијата. Таа исто така спречува и се бори со анемијата, хроничен замор и главоболка.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Зелката е богато со витамин Ц и една од најдобрите состојки за зајакнување на имунолошкиот систем. Високите нивоа на витамин Ц помагаат за обновување на клетките, како и за производство на бели крвни зрнца и колаген во организмот.

Ги зацврстува коските

Зелката е богато со витамин К, кој е одговорен за цврстината на коските и помага во производството на протеини кои го регулираат процесот на коскената минерализација. Витамин К е ефикасен за спречување на појавата на остеопороза.

Намалува воспалението

Киселата зелка е богата со антиоксиданси, кои имаат анти-воспалителни својства. Редовното консумирање на зелка ублажува болката во воспалените делови од телото.

Спречува рак

Според истражувањето зелката содржи моќни антиоксиданси кои ги уништуваат слободните радикали и затоа го спречува развојот на клетките на ракот.

Подобрува здравјето на срцето

Благодарение на високата содржина на влакна, зелката е одлична за подобрување на работата на срцето. Овој прекрасен зеленчук спречува негативните ефекти од холестеролот и штити од кардиоваскуларни болести.

Подобрува видот и здравјето на кожата

Зелката исто така е богато со витамин А, кој е многу корисно за кожата и ја спречува појавата на дамки на кожата и развојот на катаракта. Исто така ги намалува брчките и црвенилото.