Овие луѓе опасно е да го пијат кафето пред појадок

1119

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот, а со оглед на тоа што сите сега поминуваме многу време дома поради пандемијата, многу лесно може да се случи да испиеме уште неколку шолји.

Ако се прашувате дали пиете премногу кафе, еве како да знаете.

Несакани симптоми

Ако одеднаш почувствувате некои непријатни симптоми, немојте веднаш да помислите на болеста.

Поголеми количини на кофеин можат да предизвикаат симптоми како што се главоболки, забрзано чукање на срцето и нервоза, вели нутриционистката Патриша Бенан.

Проблеми со спиењето

Ако пиете кафе навечер, а исто така забележувате дека имате проблеми со спиењето, можеби ќе треба да размислите за својата навика.

Пиењето кафе навечер, пред спиење или обидот да се компензира недостатокот на сон со кафе, влијае на начинот на спиење и општото здравје. Кофеинот останува во телото од три до пет часа, па дури и кафето што го пиете подоцна во попладневните часови има ефект врз спиењето, вели нутриционистот.

Недостаток на енергија

Можеби ќе се свртите кон кафето кога ви треба повеќе енергија, но всушност, овој пијалок може да го намали. Ако упорно се фаќате шолја кафе за да го надокнадите недостатокот на енергија што ја имате, тоа може да влијае на сонот, како што веќе рековме, и со тоа да ве направи уште поуморни.

И, така практично влегувате во маѓепсаниот круг.

Киселини

Кафето е кисел пијалок, па затоа може да го иритира стомакот и да доведе до металоиди. Доколку инаку го имате овој проблем, обрнете посебно внимание на внесот на кафе.

Проблем со стомакот

Покрај металоиди, болки во стомакот и гадење можат да бидат резултат на прекумерно внесување кафе, особено ако пиете кафе пред појадок, т.е. на празен стомак.

Стрес

Сите сме генерално под стрес, но ако пиете кафе цел ден, тоа само го влошува. Благодарение на кофеинот, нивото на коризол, хормон на стрес, се зголемува по пиењето кафе, поради што прекумерната потрошувачка на кафе не е паметен избор.

Дехидратација

Ако забележите дека сте се повеќе и повеќе жедни колку повеќе пиете кафе, постои врска! Имено, кофеинот има диуретично дејство, што влијае на хидратацијата. Затоа, треба да обрнете внимание на внесувањето кафе, и се препорачува да пиете чаша вода по чаша од овој пијалок.