Револуционерен чекор во одржливото земјоделство е направен со отворањето на првата голема затворена вертикална фарма за бобинки во светот.
Новиот објект во Richmond (Virginia, US) ветува дека ќе го револуционизира производството на храна, нудејќи решение за глобалните барања за храна, а истовремено решавајќи ги еколошките прашања.
Фармата Plenty Richmond, поддржана од глобален тим на научници, е дизајнирана да произведува околу 1,8 милиони килограми јагоди годишно. Овие бобинки ќе се одгледуваат вертикално во кули високи 9 m, користејќи само 3.700 m² површина.
Јагодите, произведени во партнерство со американската компанија Driscoll, глобален водечки производител на бобинки, се очекува да се најдат на полиците на продавниците на почетокот на следната година.
Позитивен пример
Досега, комерцијалното вертикално земјоделство се фокусираше на зелена салата, но овој нов објект ги проширува можностите за тоа што може да се одгледува со тој метод. Со контролирање на температурата, светлината и влажноста во 12 соби за одгледување, фармата во Richmond го подобрува растот на растенијата, па дури и ја подобрува ефикасноста на опрашување без потреба од пчели.
„Оваа фарма е позитивен пример каде што земјоделството не влијае на климата. Тоа е кулминација на 200 истражувачки испитувања во изминатите шест години за да се усоврши одгледувањето на јагоди во затворен простор со вкус во врв на сезоната и цела година“, тврди Arama Kukutai, извршен директор на Plenty.
Вертикалното земјоделство нуди многу предности за животната средина. Објектот во Richmond користи 97% помалку земја и до 90% помалку вода од традиционалното одгледување, со што се елиминира потребата од пестициди. Контролираната средина и пократкиот синџир на снабдување, исто така, го намалуваат ризикот од патогени на културите.
Максимизирани приноси
Агрономот Paul Gauthier од University of Queensland (Australia) го истакна потенцијалот на вертикалното земјоделство, забележувајќи ги неговите енергетски предизвици, но и неговата способност да ги максимизира приносите:
„Моето истражување го турна производството на јагоди над очекувањата, тројно го зголеми приносот. Вертикалното земјоделство ни овозможува да го зголемиме производството на храна на начини на кои досега не сме имале. Ако сакаме да го зголемиме производството на храна за 70% до 2050 година, треба да размислуваме поинаку“.
Фармата во Richmond е прва од ваков вид, но таа претставува голем чекор кон иднината на глобалниот систем на храна преку одржливо, скалабилно и климатско отпорно земјоделство.
„Со комбинирање на нашата стогодишна растечка експертиза и нашите сопствени сорти со најсовремената технологија на Plenty, можеме да испорачаме постојан вкус и квалитет – сега одгледувани локално. Оваа нова фарма е силен чекор напред за нашите клиенти и потрошувачи“, заклучува Soren Bjorn, извршен директор на Driscoll.