Ова чудовиште се населило во срцето на ајкула и таму се хранело со нејзината крв | Фото/Видео

1394

Еден вид јагула е пронајден во телата на ајкулите како се хранат, а научниците ги пронашле дури и во срцето на овој морски предатор.

Животот под површината на океанот може да биде тежок, дури и за ајкулите. Паразитите можат да ги заразат нивните срца и органи, како што забележале научниците кај прчлоносата јагула (Simenchelys parasitica).

Во ретки случаи, јагулите се пронајдени во срцата, телесните шуплини и мускулите на ајкулите. Она што ги прави овие случаи интригантни е тоа што јагулата за која станува збор не мора нужно да биде паразит. Тие можат да напредуваат во океанот со собирање мртви морски животни на морското дно. Сепак, тие исто така имаат тенденција да се закопуваат во месото на поголемите риби, вклучително и ајкулите, за да се хранат и преживеат.

Два случаи

Еден случај во 1992 година на голема мако ајкула со кратки перки која веќе била мртва кога била пронајдена. По испитувањето, научниците откриле две млади женски јагули вгнездени во срцето на ајкулата, што покажува дека тие живееле таму и се хранеле со крвта на ајкулата. Јагулите изгледале здрави пред да бидат извадени.

Научниците пронашле докази за нивното присуство во телото на ајкулата, вклучувајќи крвави желудници и оштетување на срцето на ајкулата. Сепак, научниците не можеле да утврдат како јагулите дошле до срцето на ајкулата.

Во друг случај, во близина на Fuerteventura на Канарските Острови била пронајдена мртва женска тиграста ајкула со ситни заби. Јагулите биле откриени на различни места во внатрешноста на женската ајкула, вклучувајќи го срцето и телесната празнина. Јајниците на ајкулата потполно недостасувале, а научниците заклучиле дека или веројатно ги изеле јагулите или биле природно дегенерирани.

Нема убедливи докази за тренд, но …

Иако горенаведените два случаи не се убедлив доказ за тренд, тие ја истакнуваат способноста на јагулите да напредуваат од неживи извори на храна. Потребни се дополнителни истражувања за подобро да се разбере оваа почва за длабокоморско хранење.

Овие јагули во моментов покажуваат факултативен паразитизам, бидејќи можат да преживеат без да се хранат со живи животни. Сепак, нивниот капацитет за факултативен паразитизам може да доведе до еволутивни промени кои резултираат со задолжителен паразитизам, каде што овие јагули стануваат зависни од живите домаќини за опстанок.

Проучувањето на овие интеракции има значителни еволутивни импликации и може да фрли светлина врз потенцијалната појава на облигациони паразити. Ова истражување е детално опишано во студија од 1997 година објавена во списанието Environmental Biology of Fishes.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.