Осум начини да ги оттргнете луѓето околу вас

1110

Понекогаш луѓето одлучуваат дека не сакаат да комуницираат со вас само со едно фрлање на око на вашите позиции во социјалните мрежи или при првото лично познанство.

Весникот “Индипендент” наведува 8 најчести грешки и особености кои ја потиснуваат комуникацијата меѓу луѓето.

1. Вие ставате на “Фејсбук” премногу слики

“Луѓето тешко воспоставуваат лични контакти со лица кои постојано ставаат свои фотографии, со исклучок на роднините и најблиските пријатели”, тврди истражувачот Дејвид Хутн. Според неговите зборови, на пријателите не им се допаѓаат, кога во социјалните врежи има премногу слики на роднини, а на роднините – премногу слики на пријатели.

2. Имате премногу или премалку пријатели на “Фејсбук”

Експеримент со студентите кои имаат по 300 пријатели во “Фесбук”, покажа дека на студентите се симпатични корисниците (имагинарни), кои исто така имаат околу 300 пријатели. “Степенот на симпатија беше минимална, ако корисникот има помалку од 100 пријатели или повеќе од 300.” Набргу потоа односите почнуваат да откроваат премногу лични работи. Од една страна, отвореноста е еден од најдобрите начини да се здобиете со пријатели. Но психолозите предупредуваат: ако вие раскажувате на полупознат човек дека вашата сестра, на пример, го мами сопругот, може да се покаже како неуверен во себе човек.

4. “Поставувате прашања, но ништо не велите за себе“

Откровенијата треба да се меѓусебни, смета психологот Сузан Шпрехер. “За да настане заемна близина и симпатија, двајцата учесници во дијалогот треба отворено да зборуваат за себе”, убедени се научниците.

Продолжува на страна 2