Ослободете се од синџирите | Поучна приказна

649

Очаен човек отишол кај мудар филозоф и го прашал како може да се ослободи од синџирите кои што го попречуваат и предрасудите што го ограничуваат.

Мудрецот брзо скокнал од столот, отишол до најблискиот столб се завиткал цврсто околу него со двете раце и почнал да вика:

„Спасете ме од овој столб! Спасете ме од овој столб!“

Мажот не можел да им поверува на своите очи. Помислил дека филозофот полудел. Тогаш зачудено го прашал:

„Зошто го прегрна столбот? Мислев дека ти си мудрец и дојдов да ти поставам духовно прашање. Полуде ли? Ти го држиш столбот, а не тој тебе, за да те ослободи некој!“

Филозофот го пуштил столбот и му одговорил:

„Штом тоа си го разбрал, тогаш го имаш и одговорот на твоето прашање. Никој не ти ги врзува синџирите, ти самиот си ги ставаш синџирите. Значи, ако ги пуштиш, ќе се ослободиш од нив!“