“Окото на Дунав” | Постои локална легенда за ова магично место | Видео

120

Еден од најпознатите…и најдолгите…симболи на Европа, реката Дунав, го започнува своето патување од скромниот извор во живописните планини.

Сместен во идиличен пејзаж, изворот на Дунав не е само географски феномен, туку и симбол на почетокот на низа авантури кои реката ги носи со себе.

Изворот на Дунав се наоѓа во подножјето на планините Schwarzwald во градот Donaueschingen на крајниот југозапад на Германија. Ги привлекува посетителите со својата едноставна, но импресивна убавина.

Изворот е сместен во паркот на прекрасен замок, кој мештаните го нарекуваат „окото на Дунав“.

Легендата за Breg и Brigach

Мирната вода на изворот полека се шири, создавајќи го првиот чекор во формирањето на една од најважните европски реки. Од својот извор, Дунавго започнува своето патување од 2.857 километри, поминувајќи низ девет европски земји пред да стигне до делтата каде што се влева во Црното Море.

Освен што го претставува почетокот на Дунав, изворот има и своја легенда. Според една локална приказна, тоа е местото на средба на два млади потока, Брег и Бригач, кои симболично ги претставуваат машките и женските принципи. Нивниот „брак“ го означува почетокот на Дунав, што дополнително ја збогатува мистичноста на тоа место.

„Посетата на изворот на Дунавне е само патување низ природните убавини, туку и можност да се нурнеме во историјата и културата на овие простори. Покрај тоа, често е почеток на многу авантури кои се протегаат покрај реката, без разлика дали се работи за возење велосипед покрај брегот, возење кајак низводно или едноставно уживање во прошетка покрај брегот. Додека ја гледаме мирната вода на изворот како нежно се распаѓа под сончевите зраци, можеме да се восхитуваме на моќта на природата што создава таков импресивен почеток за една од најдолгите и најважните реки во Европа. Изворот на Дунав, со својата едноставна убавина и симболично значење, нè потсетува на важноста на почетоците и на континуираниот тек на животот што продолжува и се развива, како самата река што тече понатаму“.

Огромно водена маса

Дунав, втората најдолга река во Европа (по Волга), е долга 2857. Тече низ девет европски земји или е нивна погранична река (Германија, Австрија, Словачка, Унгарија, Хрватска, Србија, Романија, Бугарија и Украина).

Сливот на Дунав зафаќа површина од 817.000 km² или 7,8% од европската површина.

Во Дунав се влеваат околу 300 притоки, од кои повеќе од 30 се пловни.

Во антиката, Дунавсе нарекувал Δανούβıος (грчки) и Danubius (латински). Германското име е Donau, словачки и чешки Dunaj, унгарска Duna, бугарски или српски Дунав, романски Dunărea, украинска Дyнай.

Важна пловна артерија на европскиот континент, Дунав има голема водена моќ што ја експлоатираат големите хидроцентрали (Ѓердап, Gabčíkovo итн.). Нејзините води се користат и за натопување.

Риболовот, кој некогаш поддржувал илјадници жители на крајбрежјето, опаѓа во последните децении, што најмногу се должи на отпадните води.