Официјално е потврдено ! Летото во 2023 година е најжешкото досега забележано

166

Сезоната јуни-јули-август (JJA) 2023 година е најжешката досега забележана на глобално ниво со голема разлика, со просечна температура од 16,77°C, 0,66°C над просекот.

Топлотните бранови и рекордните температури измерени во Медитеранот се најдобар показател за климатските промени.

Сепак, податоците собрани и објавени од Службата за климатски промени Copernicus (C3S), Европскиот центар за временски прогнози со среден опсег во име на Европската комисија, го докажуваат она за што на сите во Европа им е јасно – ова лето е најтоплото досега.

Како што истакнуваат, нивните наоди се засноваат на компјутерски генерирани анализи користејќи милијарди мерења од сателити, бродови, авиони и метеоролошки станици ширум светот.

Според овие податоци, сезоната јуни-јули-август (JJA) 2023 година била најтоплата досега забележана на глобално ниво со голема разлика, со просечна температура од 16,77°C, 0,66°C над просекот.

Просечната европска температура за лето е 19,63°C, што со 0,83°C над просекот е петта најтопла температура во летната сезона.

Летото 2023 година забележа морски топлотни бранови во неколку области низ Европа, вклучително и околу Ирска и ОК во јуни и низ Медитеранот во јули и август. Имало рекордна аномалија на висока температура на морето (SST) во Северниот Атлантик и за глобалниот океан. Имало натпросечни врнежи низ поголемиот дел од западна Европа и Турција, со скршени локални рекорди за врнежи што довело до поплави во некои случаи, и низ западна и североисточна Северна Америка, делови од Азија, Чиле и Бразил и северозападна Австралија.

Спротивно на тоа, Исланд, алпскиот регион, северна Скандинавија, централна Европа, големи делови од Азија, Канада, јужна Северна Америка и поголемиот дел од Јужна Америка доживеале посуви од просечните услови. Во некои региони, овие сушни услови довеле до значителни пожари на отворено, предупредува Службата за климатски промени.

Најжешко лето во 2023 година (Фото: C3C/ECMWF)

Август 2023 година е најтоплиот август досега на глобално ниво и потопол од сите други месеци освен јули 2023 година. Глобална средна температура на површинскиот воздух од 16,82°C за август 2023 година е за 0,71°C потопол од просекот од август 1991-2020 година, а 0,31°C потопол од претходниот најтопол август во 2016 година. Се проценува дека месецот бил околу 1,5°C потопол од прединдустрискиот просек за 1850-1900 година.

Топлотните бранови се забележани во неколку региони на северната хемисфера, вклучувајќи ја и јужна Европа, јужниот дел на САД и Јапонија. Многу над просечните температури биле забележани во Австралија, неколку јужноамерикански земји и околу поголемиот дел од Антарктикот. Температурите на морскиот воздух биле далеку над просекот во неколку други региони. Глобалната температурна аномалија за првите 8 месеци од 2023 година (јануари – август) е втора најтопла досега забележана, само 0,01°C под 2016 година, моментално најтопла досега.

Просечните глобални температури на морската површина продолжиле да растат во август, по долгиот период на невообичаено високи температури од април 2023 година. Секој ден од 31 јули до 31 август 2023 година, просечната глобална температура на морската површина го надминува претходниот рекорд поставен во март 2016 година.

Август како целина забележал највисоки глобални просечни месечни температури на морската површина за сите месеци, 20,98°C и биле далеку над просекот за август, со аномалија од 0,55°C.

Температурите на површината на северниот Атлантик го собориле претходниот дневен рекорд од 24,81°C, поставен во септември 2022 година, на 5 август, и оттогаш остануваат над тоа ниво речиси секој ден, достигнувајќи нов рекорд од 25,19°C на 31 август.

Условите на морските топлотни бранови се развиле во северниот дел на Атлантикот западно од Пиринејскиот Полуостров, но се намалија во поголемиот дел од Медитеранот. Условите на El Niño продолжиле да се развиваат над екваторијалниот источен Пацифик.

Обемот на морскиот мраз на Антарктикот останал на рекордно ниско ниво за периодот од годината, со месечна вредност 12% под просекот, што е далеку најголема негативна аномалија за август од почетокот на сателитските набљудувања.

Концентрациите на морскиот мраз биле главно под просекот во северното Росово море и во секторите на Јужниот Атлантски и Индискиот Океан, додека надпросечните концентрации преовладувале во секторот на Bellingshausen–Amundsen море.

Додека поголемиот дел од централниот Арктички океан имал подпросечни концентрации на морски мраз, голем број на натпросечни концентрации продолжиле северно од Карско и Лаптевско Море.

Во август 2023 година, поголемиот дел од централна Европа и Скандинавија доживеале повлажни услови од просечните, со чести обилни врнежи што довело до поплави. Исто така било повлажно од просекот во надолжниот појас во Источна Европа.

Пиринејскиот полуостров, јужна Франција, Исланд и поголемиот дел од источна Европа, вклучувајќи го и јужниот дел на Балканот, биле посуви од просекот, а отворени пожари избувнале во Франција, Грција, Италија и Португалија.

Североисточниот и западниот дел на Северна Америка биле повлажни од просекот, а ураганот Хилари ги погоди Калифорнија и западно Мексико и предизвикал поплави.

Исто така, повлажно од просекот било во големите региони на Азија, а дождот предизвикал лизгање на земјиштето во Таџикистан и делови од Чиле и Бразил.

Глобалните температурни рекорди продолжуваат да паѓаат во 2023 година, со најтоплиот август по најтоплиот јули и јуни што довело до најтоплото бореално лето во нашата евиденција на податоци од 1940 година.

2023 година во моментов е рангирана како втора најтопла, со само 0,01ºC зад 2016 година со уште четири месеци до крајот на годината.

Во меѓувреме, глобалниот океан, исто така, ја забележа најтоплата дневна температура на површината во август, што го прави најтоплиот месец досега.

Научните докази се огромни – ќе продолжиме да гледаме повеќе климатски рекорди и поинтензивни и почести екстремни временски настани кои влијаат на општеството и екосистемите, сè додека не престанеме да испуштаме стакленички гасови, заклучи Samantha Burgess, заменик директор на Службата за климатски промени (C3S). презентација на податоците).