Никој не може да го избегне глобалното затоплување

544

Улогата на климатските промени е три до четири пати посилна во топлотните бранови во најмалку развиените земји и малите островски нации отколку во земјите од G20.

Рекордните температури измерени на северната хемисфера ова лето се резултат на климатските промени, покажа новото истражување, чии резултати се објавени вчера.

Истражувањето на невладината организација Climate Central, кое го опфаќа периодот од јуни до август 2023 година, покажа дека емисиите на стакленички гасови од почетокот на индустриската ера ги направиле поверојатни топлотните бранови што ја погодиле Азија, Африка, Европа и Северна Америка.

Во тој период, речиси половина од светската популација, или околу 3,8 милијарди луѓе, доживеале најмалку 30 дена екстремни горештини кои биле влошени од климатските промени.

Речиси никој на планетата не го избегна влијанието на глобалното затоплување во изминатите три месеци, изјави Andrew Pershing, потпретседател за наука на невладината организација.

  • Во секоја од земјите што ги анализиравме, особено на јужната хемисфера каде што е најстудено време од годината, забележавме температури што би било тешко да се случат, дури и невозможни, без климатските промени предизвикани од човекот, рече тој.

Загадувањето поради емисиите на CO2 очигледно е одговорно за топлинските рекорди оваа сезона.

Улогата на климатските промени е три до четири пати посилна во топлотните бранови во најмалку развиените земји и малите островски нации отколку во земјите од G20, кои се далеку побогати, рече тој.

  • Некои земји „носат поголема одговорност за климатските промени и загадувањето што ја поттикнуваат топлината што сите ја поднесуваме во моментов“, предупреди тој.