Ниту еден домашен рутер не е заштитен од хакерски напади

979

Германскиот институт за комуникација „Fraunhofer“ неодамна спроведе голема студија во која беа вклучени 127 рутери од седум различни производители. Испитаа колку рутерите се ранливи на безбедносни напади со инсталираната најнова верзија на фирмверот.

Студијата покажа дека 46 рутери не добиле ниту едно безбедносно ажурирање во последната година и дека повеќето рутери се ранливи на напади благодарение на стотиците познати безбедносни ранливости.

Исто така, утврдено е дека производителите на рутери го ажурираат фирмверот со ажурирања кои не ги решаваат познатите безбедносни пропусти, што значи дека дури и најновиот фирмвер не ги штити корисниците од можни напади, објави ZDNet.

Студијата заклучи дека рутерите Asus и Netgear имале подобри резултати од D-Link, Linksys, TP-Link и Zyxel. Германскиот производител на рутери AVM беше единствениот што не ги објави криптографските клучеви од фирмверот на нивниот рутер.

Тестот исто така вклучуваше рутери за кои во последните пет години воопшто немаше ажурирање.

Околу 90 проценти од тестираните рутери беа базирани на Linux, но производителите не го ажурираа оперативниот систем со ажурирања што се појавија за јадрото на Linux во меѓувреме.

Повеќе од една третина од рутерите користат кернелна верзија 2.6.36 или постара, објавена во февруари 2011 година.

Најекстремен пример во овој уникатен тест беше рутерот Linksys WRT54GL, кој работи на Linux кернелот 2.4.20, објавен уште во 2002 година. До денес за него се откриени дури 579 опасни нарушувања на безбедноста.