Неколку чекори со помош на кои жените полесно ќе постигнат оргазам

985

Многу студии укажуваат на јаз помеѓу тоа колку често жените достигнуваат оргазам за време на сексот во споредба со мажите.

Психологот и автор на книги за секс, д-р Лори Минтц, тврди дека тоа е затоа што се преценува пенетративниот секс, во кој мажите најлесно достигнуваат оргазам, а стимулацијата на клиторисот е потценета, што е најбезбеден пат до оргазам за жените.

Таа сподели неколку совети кои треба да им помогнат на жените полесно да достигнат оргазам.

По неколку децении истражување на ефективни стратегии за да им се помогне на жените да достигнат оргазам, таканаречената „режирана мастурбација“ е стратегија што има најмногу емпириски докази во своја полза, пишува „Психологија денес“.

Насочена мастурбација значи дека терапевтот едноставно им дава на клиентите за сексуална терапија задача да мастурбираат дома.

Многу жени не го доживуваат првиот оргазам сè додека не користат вибратор, бидејќи клиторисот реагира особено добро на чувството на вибрации. Така, жените кои користат вибратори имаат полесен и почест оргазам, а прифаќањето на машки партнер дека неговата партнерка користи вибратор е поврзано со нејзиното сексуално задоволство.

Мастурбацијата, со или без вибратор, е нешто што жената може да го направи самостојно, а само достигнувањето оргазам е првиот и важен чекор кон постигнување оргазам со партнерот. Сепак, за да го пренесете сопственото задоволство во задоволство со партнерот, потребна е комуникација што е многу важна.

Добрата сексуална комуникација е во голема мера поврзана со сексуалното задоволство и брзината на оргазам. И додека многу жени велат дека би се чувствувале непријатно да му кажат на партнерот да користи вибратор за да постигне оргазам, за нивната потреба да го стимулираат клиторисот, многу мажи велат дека се благодарни за ваквите упатства.

Конечно, експертите забележуваат дека на различни жени им е потребна различна стимулација за да достигнат оргазам, а понекогаш дури и истата жена може, од состанок до состанок, да има различни потреби, па затоа е потребно да комуницирате со партнерот за неговите желби.