Хиперхолестеролемијата, или високиот холестерол, го зголемува ризикот кај една личност за срцев удар или други кардиоваскуларни настани.
Исхраната со малку јаглехидрати и многу маснотии може да биде поврзана со повисоки нивоа на лошиот холестерол и да го удвои ризикот од кардиоваскуларни настани како што се блокирани артерии, срцев удар и мозочен удар, според новото истражување објавено од CNN.
Нашата студија покажа дека редовното консумирање на исхрана со малку јаглени хидрати и високо ниво на масти е поврзано со зголемено ниво на LDL холестерол, или лош холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања, изјави авторката на студијата, д-р Iulia Iatan, од клиниката за превентивна програма Здраво срце на болницата St. Paul во Ванкувер.
Оваа студија дава важен придонес во научната литература и сугерира дека штетите ги надминуваат придобивките, рече Christopher Gardner, професор по медицина во Истражувачкиот центар за превенција на Стенфорд, кој спроведе клинички испитувања на кето диетата.
Гарднер не бил вклучен во студијата.
Зголемениот LDL холестерол не треба да се отфрли како занемарлив несакан ефект на многу нискокалорична или кето диета, рече Gardner, укажувајќи на поголем ризик од кардиоваскуларни настани кај луѓето со повисоки нивоа на кетони во крвта, во споредба со оние на стандардна диета.
Во студијата, научниците ја дефинираа диетата со малку јаглени хидрати како диета во која 45% од вкупните дневни калории доаѓаат од масти, а 25% од јаглени хидрати.
Студијата, која немаше рецензија, беше претставена оваа недела на годишниот научен состанок на Американскиот колеџ за кардиологија и Светскиот конгрес за кардиологија.
Го направивме истражувањето затоа што видовме дека пациентите во нашата клиника за кардиоваскуларна превенција имале тешка хиперхолестеролемија по оваа диета, рече д-р Iulia Iatan.
Хиперхолестеролемијата, или високиот холестерол, го зголемува ризикот кај една личност за срцев удар или други кардиоваскуларни настани.
Ова нè наведе да ја доведеме во прашање поврзаноста на овие диети со ниска содржина на јаглени хидрати и многу маснотии од една страна со нивоата на липиди и кардиоваскуларни болести. Постојат ограничени податоци за оваа врска, рече таа.
Научниците ја споредиле исхраната на 305 луѓе кои јаделе храна богата со масти и ниски јаглени хидрати со околу 1.200 луѓе кои имале стандардна исхрана, користејќи здравствени податоци од субјекти во Обединетото Кралство кои опфаќаат најмалку десет години.
Тие откриле дека луѓето на кето диета имаат повисоки нивоа на липопротеини со ниска густина, исто така познат како LDL, холестерол и аполипопротеин Б.
Аполипопротеинот Б е протеин кој ги обложува протеините на LDL холестеролот и може да биде подобар показател за претстојната срцева болест отколку покачените нивоа на LDL холестеролот.
Научниците, исто така, забележале дека во вкупниот внес на масти во кето диетата, процентот на заситени масти е поголем и дека се консумира двојно повеќе животински масти (33%) во споредба со оние во контролната група (16%).
По просечно 11,8 години следење и по прилагодување на другите фактори на ризик за срцеви заболувања, како што се дијабетес, висок крвен притисок, дебелина и пушење, луѓето на кето диета имале повеќе од двојно поголем ризик од големи кардиоваскуларни настани, како што се блокадите во артериите кои требале да се отворат со стентови, срцев удар, мозочен удар и болести на периферните артерии, откриваат истражувачите.
Научниците изјавиле дека нивната студија „може само да демонстрира поврзаност помеѓу исхраната и зголемениот ризик од големи срцеви настани, а не причината и последицата“, но наодот е достоен за понатамошно истражување.