Научниците предвидуваат светски потоп за 25-30 години | Видео

514

Новите истражувања на американските научници покажуваат дека нивото на водата во океаните се зголемува за 25% побрзо отколку што се мислеше.

Што ја очекува планетата, ако предметното ниво се зголеми за 5 метри, не се знае, но е очигледно дека дури 1-2 метри можат да доведат до катастрофални последици.”

На истото мислење се и руски експерти, кои велат дека за прв пат за време на експедиција во Арктикот не се соочиле со сериозни тороси – натрупани еден врз друг мраз блокови. Тоа очигледно покажува дека мразот на Арктикот се топи и некои научници веќе сметаат дека топењето ќе заврши за 30 години.

Пред тоа истото тврдење го сподели и шефот на Норвешкиот поларен институт Јан-Гунмар Винтер – арктичките мразови кои пред дообработка го покриваа Арктичкиот Океан, сега почнуваат да се топат во летниот период. Освен тоа на места мразот исчезна речиси целосно. Се менува и брзината настоењето на младиот мраз, тој се движи побрзо од пред 100 години.

Директорот на Центарот за климатски податоци на САД Томас Карл забележува: “Во последно време имаме можноста да ги гледаме такви промени на процесите во климатскиот систем, какви што не сме виделе низ историјата на современиот свет. Освен интезнивността и брзината на процесите кои се случуваат на Земјата, влијание има и човековата активност поврзана со драстичното развој на ефектот на стаклена градина во атмосферата.”

При пораст на нивото на океаните под вода ќе се покажат источното крајбрежје на САД, Латинска Америка, северниот дел на Канада, Австралија, ќе настрадаат многу големи европски градови, вклучувајќи и “климатски бегалци”.

Пред речиси еден месец научници од САД алармираа дека според нив кон крајот на 2100 година количината на деновите во кое растенијата можат да се развиваат нормално, ќе се намали за 11 проценти. Поради глобалното затоплување дрвјата ќе ја изгуби својата функција да апсорбираат јаглеродниот диоксид и најверојатно ќе почнат да го одбиваат , а тоа ќе доведе до зајакнување на ефектот на стаклена градина.