Научниците откриле што ја предизвикува постпородилната депресија

119

Анализирајќи жени пред и по породувањето, специјалисти од северозападниот универзитет на САД, очекувале дека ниското ниво на окситоцин ќе предизвика потешки симптоми на постпородилна депресија.

Но истражувањето покажало дека депресијата може да го менува рецепторот на окситоцин и го прави помалку ефикасен. Хормонот окситоцин предизвикува чувство на задоволство, ја намалува вознемиреноста и го обезбедува чувство на леснотија.

Во организмот на доилката окситоцинот го доведува мајчиното млеко во субареоларните канали, по што тоа се одделува од брадавиците.

Научниците го измериле нивото на окситоцин на учеснички во експериментот на третиот тромесечие од беременоста и симптомите на депресија шест недели по породувањето.

13 од 66 жени страдале од депресија пред бременоста. Како резултат на повисокото ниво на окситоцин во организмот на бремените, толку поизразени се покажале знаците на постпородилна депресија. Симптомите вклучуваат отсуство на мотивација, анксиозност, замор, чувство на тага.