Нашата вселена е измислена, и е плод на напредна цивилизација | Видео

589

Годината е 2050 и супер интелигентни роботи ја имаат направено планетата. Само дека вие немате и идеја за тоа, бидејќи живеете во компјутерска симулација, која ја опишува ситуацијата како онаа од 2015 година.

Сѐ што гледате и допирате е создадено од роботи-господари кои ги користат луѓето како свои играчки во виртуелната игра. Оваа радикална теорија е презентација од голем број научници во текот на годините, кои тврдат дека има можности нашиот свет да е измама.

Може да звучи смешно, но “аргументот за симулацијата” се зема сѐ повеќе сериозно од физичарите, кои велат дека можат да најдат доказ за оваа теорија. Роберт Лоренс Кун, авторот на “Близу до вистината”, неодамна разгледа теоријата во свој материјал за Space.com. Тој забележува дека, според филозофот од Универзитетот во Оксфорд Ник Бостром, сценариото на филмот Матрикс може да биде реалност.

Но, наместо “мозоците ни да се во камери, погон од сензори, и самите мозоци се дел од симулацијата”, вели Бостром. “Тоа би претставувало голем компјутер кој симулира сè, вклучувајќи и човечки мозоци до невроните и синапсите”, рече уште тој. Кун исто така забележува како законите на физиката се комплекс кои подлежат на пресметки и процеси, а моделите во природата откриваат вродена и намерна шема.

Марвин Минск, откривач на вештачката интелигенција, му рекол на Кун дека ќе биде многу тешко да се разбере, ако некој не вовлекол во компјутерска симулација, “освен ако програмерот не дозволил грешки – ако забележите дека некои закони не се токму така како што треба да бидат, или сте наишле на грешка со заокружување“.

За целта ние мора да создадеме наша сопствена симулација на универзумот.