На милиони им се заканува трајно исфрлање од Фејсбук ! Ако и вие ги прекршувате овие три правила, поправете го тоа додека е време

940

Фејсбук е една од најголемите социјални мрежи во светот, а со неа доаѓаат и еден куп правила.

Со текот на годините, компанијата мораше сериозно да ги исчисти своите политики за говор на омраза, лажни вести и друго, пишува The Sun.

Непочитувањето на правилата може да доведе до привремена суспензија или, уште полошо, трајна забрана за користење на популарната социјална мрежа.

Секој што не го користи своето вистинско име може да западне во неволја. „Името на вашиот профил треба да биде името како што ве нарекуваат пријателите во секојдневниот живот. Ова име треба да се појави и на вашата лична карта или документ од нашата листа на лични карти“, велат правилата за користење на Facebook.

Ова значи дека симболите, бројките, невообичаените големи и мали букви, повторувачките знаци или интерпункцијата не се дозволени.

Ако не се најавите на вашата сметка долго време, Facebook може целосно да ја избрише. Не е јасно колку време имате, но политиките на Фејсбук велат дека тие може да ги „отстранат сметките со продолжено мирување“.

Фејсбук „ќе побара дополнителни информации за вашата сметка пред да преземе активности кои се движат од привремено ограничување до трајно оневозможување“, па може да добиете предупредувачка е-пошта претходно.

Фејсбук не сака голотија или сексуално сугестивни објави на својата платформа. Сепак, нивните правила морале да се усовршуваат со текот на годините, за да се разликува сексуалното од несексуалното.

Така, видливите гениталии не се дозволени освен во контекст на породувањето и моментите по породувањето или ако има медицински или здравствени ситуации.

И женските брадавици се забранети, освен ако не е индицирано доење или има медицински и здравствени причини.

Но, нивниот алгоритам за откривање не секогаш функционирал правилно, па некои сметки биле забранети без причина.