Можеби е пронајден противотров за најсмртоносната печурка во светот

576

Научниците објавија дека контрастното средство кое веќе се користи во медицината ги намалува токсичните ефекти врз лабораториските глувци против ефектите на отровот на најсмртоносната печурка во светот – Amanita phalloides, за која се уште не е пронајден лек.

Тим научници предводени од Кина објавија дека лекот, кој допрва треба да се тестира на луѓе, но веќе е одобрен за други намени од американската Администрација за храна и лекови (US FDA), има потенцијал да спаси многу животи.

Се проценува дека Amanita phalloides предизвикува 90 проценти од сите смртни случаи од труење со печурки во светот.

Оваа печурка често наликува на други видови што луѓето сакаат да ги берат во природата, но дури и половина од изеденото Amanita phalloides може да предизвика фатална инсуфициенција на црниот дроб или бубрезите.

Amanita phalloides потекнува од Европа и се проширила низ целиот свет, предизвикувајќи повеќе од 38.000 болести и речиси 800 смртни случаи само во Кина во периодот од 2010 до 2020 година.

За една студија објавена во списанието Nature Communications, научниците го истражувале ефектот на алфа-аманитин, главниот отров што го произведува оваа габа.

Тим предводен од научник од Sun-Yat-sen University in Canton (southern China) се обиде да го насочи тој отров со технологијата CRISPR (групирани редовно меѓупросторни кратки палиндромски повторувања). Станува збор за релативно нова технологија која им помага на научниците да ги разберат специфичните улоги на гените при инфекции и труења.

Научниците претходно ја користеле оваа технологија за да го пронајдат потенцијалниот отров на медузата (jellyfish), едно од најсмртоносните животни во светот.

Jellyfish

Технологијата CRISPR го идентификува протеинот STT3B како клучен во отровното дејство на Amanita phalloides. Тие потоа ја пребарале базата на податоци за лекови веќе одобрени од американската ФДА и пронашле молекула што може да го инхибира злогласниот протеин.

Индоцијанин зелен индикатор (ICG) се инјектира интравенозно и се користи со децении во САД и Европа и на други места за дијагностички цели за тестирање на функцијата на црниот дроб пред операција и за тестирање на срцето.

Qiaoping Wang, научник од Sun Yat-sen University и водач на University study, рече дека биле изненадени од таа врска.

Тие прво го тестирале противотровот на клетките на црниот дроб во петриева чинија, а потоа и на глувци. И двата случаи покажале голем потенцијал за ублажување на токсичниот ефект на труење со печурки, рече Wang.

Оваа молекула има огромен потенцијал во лекувањето на случаи на труење со печурки кај луѓето и може да биде првиот специфичен противотров насочен кон протеините, рече тој. Тоа би можело да спаси многу животи ако се покаже исто толку ефикасно кај луѓето како и кај глувците.

Тимот сега има намера да спроведе испитувања на луѓе.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.