Монсанто ГМО | Пченка Создаде Мутирани Мега Инсекти и Суперплевел | Видео

1087

Монсанто не е само најголемиот производител на ГМО производи, туку воедно и главен производител на пестициди за заштита од тие исти генетски модифицирани производи. Најпопуларниот и најпродаваниот Монсанто пестицид е наречен “Roundup” – со масовна употреба на истиот довело до мутации на штетниците, пренесува The New York Times.

Поради обилната употреба на “Roundup” пестицидот на Монсанто се развиел т.н. “Суперплевел”, кој до денес се проширил на дури 120 милиони хектари земја и сосема ги уништил локалните фарми.

Natural Society пренесува дека тековната употреба на ГМО производи, е закана за интегритетот на целата животна средина, но, исто така, на целиот човечки род. Тие тврдат дека ГМО производите би морале долгорочно да се тестираат пред секое стартување во природата, тоа не е практика на корпорацијата Монсанто, која – како и секоја друга корпорација во светот – има само една примарна цел, да се направи колку што е можно поголем потенцијален профит.

Natural Society истакнува 3 држави кои денес најжестоко се борат против увозот и употребата на ГМО производи: Перу, Франција и Унгарија.

Споделете со вашите пријатели