МИСТЕРИОЗЕН СЛУЧАЈ НА „СМРТ“ / Тројца лекари го прогласиле за мртов, а потоа вреќата почнала да мрда …

168

Кога „мртовецот“ се разбудил, прашал дали може да ја види сопругата …

Шпанските затворски власти останале збунети откако еден затвореник, кого тројца лекари го прогласиле за мртов, се разбудил во мртовечница – само неколку часа пред да започне обдукцијата на неговото тело, пренесува Science Alert.

Затвореникот, тогаш 29-годишниот Гонзало Монтоја Хименес, бил пронајден во несвесна состојба во неговата ќелија за време на утринската прозивка на 7 јануари 2018 година и бил однесен во враќа во болничката мртовечница кога патолозите слушнале нешто необично.

Тоа е р’чење. И, даѓа од вреќата

Хименес, кој издржувал казна за разбојништво во крилото на максимално обезбедениот затвор во Централниот казнено-поправниот дом на Астуриас во северозападна Шпанија, најпрво бил прегледан од двајца дежурни затворски лекари, откако го нашле во бесознание како седи на столче во неговата ќелија. Немало траги на насилство.

Бидејќи не давал знаци на живот, лекарите констатирале смрт. Еден час подоцна, лекарот по судска медицина го прегледал телото, и се согласил со првите проценки и издал трет извештај за смртта.

Гонзало Монтоја Хименес

„Трупот“ мрда

Дури подоцна во мртовечницата лекарите сфатиле дека нешто не е во ред. Во тоа време, Хименес веќе поминал време во фрижидер за да му се сочува телото, а неговата кожа била обележана со упатства за скалпел, како подготовка за обдукцијата – но во тој момент „трупот“ нагло се мрднал.

“Форензичарите слушнале звуци од торбата. Монтоја не е мртов. Сосема спротивното. Форензичарот ја отворил торбата и го нашол затвореникот сè уште жив”, објавил Ел Еспањол.

Хименес потоа бил пренесен со брза помош во друга болница за да се опорави од својата мистериозна епизода. На крајот, било кажано дека е во стабилна состојба, но како воопшто можело да се направи грешка, затворските власти изгледаа дека немале поим.

„Не можам да коментирам што се случило на Институтот за правна медицина“, рече портпаролот на шпанската затворска служба, „но тројца лекари виделе клинички знаци на смрт, па во моментот сè уште не е точно зошто се случило тоа“.

Цијаноза и мртвачка вкочанетост

Ден пред Хименес да биде пронајден „мртов“, тој се пожалил дека се чувствувал лошо. Иако не било познато што точно ја предизвикало неговата состојба, официјалните лица ја опишале неговата состојба дека покажува знаци на цијаноза – виолетова промена на бојата на кожата предизвикана од слаба циркулација или недостаток на кислород – заедно со мртва вкочанетост.

Болничките служби за шпанските медиуми изјавиле дека смртта може да биде случај на каталепсија, во кое телото влегува во транс или состојба како напад, покажувајќи губење на свеста и чувства, како и физичка вкочанетост.

Нејасно е како Хименес станал каталептичен, иако затвореникот доживеал епилепсија и земал лекови за таа состојбата. Но, неговото семејство изјавило дека на Хименез не му било секогаш лесно да се придржува до распоредот на лекови во затворот, па можеби и тоа има врска.

На болница му требало 24 часа да се освести во одделот за интензивна нега и да започне да зборува. Кога „мртовецот“ се разбудил, прашал дали може да ја види својата сопруга.