Ново откритие на научниците | Човечката меморија може да биде погрешна само неколку секунди по настанот

552
„Кога нашата меморија ќе почне да бледнее малку – дури и по една и пол секунда, две секунди, три секунди – тогаш почнуваме да пополнуваме“, рече Otten.

Спомените од длабокото минато може да завршат погрешно запаметени, а научниците во новото истражување тврдат дека дури и неодамнешните спомени може погрешно да се запомнат.

Научниците кои ја проучуваат нашата способност да запомниме облици велат дека луѓето можат да направат грешки по само неколку секунди. Ова е феномен што го нарекоа илузии за краткотрајна меморија.

Дури и во најкус можен рок, нашата меморија можеби не е целосно доверлива. Посебно кога имаме силни очекувања за тоа како треба да биде светот, кога меморијата ќе почне малку да ни згаснува, дури и по една и пол секунда, две секунди, три секунди, тогаш почнуваме да пополнуваме врз основа на нашите очекувања, рече др. Marte Otten од Универзитетот во Amsterdam, првиот автор на новата студија.

Нов експеримент, ново објаснување

Otten и нејзините колеги забележуваат дека претходните истражувања покажале дека кога на луѓето им се прикажува ротирана или огледална буква, тие често известуваат дека ја гледаат буквата во нејзината правилна ориентација. Иако ова претходно се припишувало на погрешна перцепција на формата, Otten и колегите се сомневале во таквото објаснување.

Мислевме дека тоа е поверојатно ефект на меморија. Значи, добро сте виделе, но штом тоа ќе го внесете во меморијата, работите почнуваат да одат наопаку, објаснува Otten.

За да го истражат ова дополнително, Otten и нејзиниот тим спровеле четири експерименти. Во првиот, учесниците биле проверени за да се уверат дека можат да ги завршат основните задачи за визуелна меморија пред да им се покаже круг од шест или осум букви, од кои една или две биле огледални слики. По неколку секунди, на учесниците им бил покажан втор круг букви за кои им е кажано да ги игнорираат, а тој круг букви делувал како одвлекување на вниманието. Потоа од нив е побарано да ја изберат, од низа опции, обликот што бил на одредена локација во првиот круг и да ја оценат нивната доверба во тој избор.

Резултатите од 23 учесници кои често покажувале голема доверба во нивните одговори откриле дека најчеста грешка е изборот на верзијата на огледалото на целната форма. Сепак, ова се случувало почесто кога целната форма била буква од огледалото. Навистина, учесниците пријавиле дека ја виделе точната буква во 37 проценти од времето кога им била прикажана буквата во огледалото, во споредба со 11 проценти од времето за обратното сценарио.

Грешки предизвикани од знаење

Научниците тврдат дека пристрасноста сугерира дека грешките се предизвикани од познавањето на азбуката на учесниците, а со тоа и нивните очекувања, а не само сличностите во изгледот на облиците. Бројот на грешки се зголемувал како што периодот на одложување или нивото на одвлекување се зголемувало во експериментот, но само кога целната форма била буквата од огледалото.

Научниците тврдат дека тоа укажува дека грешките се сведуваат на грешки, не во начинот на кој учесниците ги перципирале формите, туку во нивната краткорочна меморија, со оглед на тоа дека самата перцепција не треба да се влошува со текот на времето. Авторите на студијата додаваат дека големата самодоверба со која учесниците ги пријавиле своите одговори, исто така, ја исклучува можноста резултатите да се едноставно резултат на претпоставките на учесниците.

Нивните наоди се потврдени со резултатите од три слични експерименти во кои биле вклучени вкупно 348 учесници. Студија е објавена во списанието Plos One.

Авторите на студијата дополнително сакаат да истражат дали постојат слични ефекти во ситуации во реалниот свет за други видови сеќавања. Во таа смисла, Otten забележала дека деталите од говорот брзо се заменуваат со општото значење на реченицата. Во оваа смисла, клучот го гледа во интонацијата на говорот.

„Ох, тоа го кажа со многу лут и вознемирен глас“, нели?, Otten дала пример и додала дополнително објаснување.

  • Можеби интонацијата не била таква, туку само блеснала во меморијата врз основа на претпоставките за тоа какви се жените, рече таа.