Михајло Пупин – Еден од оснивачите на НАСА

204

Михајло Пупин беше научник, пронаоѓач, професор на Универзитетот Колумбија и носител на југословенското олицетворение на Белиот орел од прв ред. Ова се најважните факти за него што треба да ги знаете.

Добитник е на бројни научни награди и медали, тој беше член на Американската академија на науките, Српската кралска академија и почесен доктор на 18 универзитети.

Преку својата научна работа, тој презентираше голем број важни заклучоци поврзани со областите на безжичната телеграфија, телефонија, повеќекратната телеграфија, радиологија, а исто така е заслужен за развојот на електротехниката.

ТЕЖОК ПОЧЕТОК ВО АМЕРИКА СО 5 ЦЕНТА ВО ЏЕБОТ

Кога пристигнав од бродот пред четириесет и осум години во „Castle Garden“, имав само пет центи во џебот. И да донесев петстотини долари наместо пет центи, мојата судбина во нова земја, за мене сосема непозната, немаше да биде поинаква. Млад имигрант, како што бев тогаш, и кој не започнува ништо сè додека не ги потроши сите пари што ги зеде со себе. Донесов пет центи и веднаш ги потрошив на едно парче пита со сливи, што всушност беше наречено пита. Во него имаше помалку сливи, и повеќе дупки! И кога би донел петстотини долари, ќе ми требаше само малку повеќе време да ги потрошам, веројатно на слични работи, и борбата за опстанок што ме чекаше ќе останеше иста. Не е жално еден млад имигрант да се симне тука без пари во џеб; не е случајно еден млад човек да остане без пари воопшто, ако реши сам да го отвори патот до независен живот, под услов да има доволно сила во себе за да ги надмине сите тешкотии со кои ќе се соочи, напиша Михајло Пупин во неговата автобиографија „Од пасиште до научник“.

Првите години во Америка во никој случај не беа лесни за Пупин. Дење работеше физички, а ноќе учеше јазици и одеше на вечерни курсеви. Сето тоа се исплати кога тој стана студент на колеџот Колумбија во 1879 година.

First Meeting
The first meeting of the National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) in the Office of The Secretary Of War on April 23, 1915. Seated from left to right: William Durand, Stanford University, Calif.; S.W. Stratton, director, Bureau of Standards; Brig. Gen. George P. Scriven, chief signal officer, War Dept.; C.F. Marvin, chief, United States Weather Bureau; Michael I. Pupin, Columbia University, N.Y. Standing: Holden C. Richardson, naval instructor; John F. Hayford, Northwestern University, Ill.; Capt. Mark L. Bristol, director of Naval Aeronautics; Lt. Col. Samuel Reber, Signal Corps. Charge, Aviation Section. Also present at the First Meeting: Joseph S. Ames, Johns Hopkins University, Baltimore, Md.; Hon. B. R. Newton, Asst. Secretary of Treasury.

ЕДЕН ОД ОСНОВАЧИТЕ НА НАСА

Малку е познато дека Пупин учествувал во создавање на големи институции во САД, па така тој бил еден од основачите на Националниот советодавен комитет за аеронаутика на 3 март 1915 година, кој подоцна стана НАСА.

ПРВИОТ СРБИН КОЈ ДОБИВА ПУЛИЦЕРОВА НАГРАДА

Михајло Пупин е добитник на Пулицеровата награда за неговата автобиографија „Од пасиште до научник“, во која успеа да им го опише на Американците светот на неговата земја во која порасна, родниот Идвор, народот и неговата мајка.

Покрај ова, тој напиша уште две книги: Новата реформација: од физичка до духовна реалност и Романса на машина

ЉУБИТЕЛ НА УМЕТНОСТА

Назад во училиште, подоцна го запознал познатиот сликар Урош Предиќ, со кого останал пријател до крајот на животот. Бидејќи многу ја сакаше уметноста, тој купи слики и ги носеше во САД, каде што ги чуваше сè додека не се создадоа услови за чување на важни уметнички дела во нашата земја. Уметничкото наследство на Пупин сè уште постои во Националниот музеј во Белград.

ТЕОРИЈАТА НА ПУПИН, НЕГОВ НАЈЗНАЧАЕН ИЗУМ

Со овој изум од 1896 година, тој го реши проблемот со зголемување на опсегот на телефонски струи. Теоријата на Пупин овозможи елиминирање на штетниот ефект на капацитивноста на линијата, што беше главната пречка за пренос на сигналот на големи растојанија, што се манифестираше со појава на бучава.

Проблемот беше решен со поставување на индуктивни калеми (кои во неговиот дел се нарекуваа калеми на Пупин) на строго дефинирани растојанија долж линиите, благодарение на што денес комуницираме на далечина.

Родната куќа на Михајло Пупин во Идвор

ВО ЧЕСТ НА НЕГОВАТА ТАТКОВИНА, ТОЈ ГО ДОДАЛ ЗБОРОТ “Идворски” НА СВОЕТО ИМЕ

Михајло Пупин е роден на 9 октомври 1854 година во Идвор во Банат. Бидејќи тој секогаш беше горд на својата татковина, за да го истакне своето родно место, по неговото пристигнување во Америка, тој го додаде зборот Идворски на своето име.