Марихуаната како превенција од епилептични напади

602

Хемискиот состав присутен во марихуаната може да помогне во превенција на напади на епилепсија, покажува истражување спроведено на Њујорк универзитетот.

Станува збор за канабидиол, една од главните активни хемиски супстанции присутни во марихуаната, кои влијаат на мозочниот рецептор со име CB1.

CB1 е заслужен и за превенција од напади на епилепсија.

Ефектот на канабидиолот е проверен во експериментите спроведени врз животни, а резултатите ги објави „New England Journal of Medicine“.

Околу 30 отсто пациенти со епилепсија имаат неконтролирани напади наспроти редовното земање лекови.