Магдоносот може да е штетен | Еве кога

1337

Корисните својства на магдоносот се одамна познати.

Оваа зелено растение може да го зголеми имунитетот, да помогне при камења во бубрезите и жолчката, да го очисти организмот од згура и дури да отстрони пеги.

Покрај тоа што е богат со витамини и други корисни материи – А, Ц, Е, и К, Б, фолна киселина, магнезиум, калиум, калциум, сулфур, хлор, фосфор, натриум, железо, јод, манган, бакар, флуор и цинк.

Безопасно наизглед магдонос сепак може да нанесе на организмот ни сериозни штети.

Бремените жени треба да го избегнуваат магдоносот. Научниците ја докажаа штетата за плодот и за можно предизвикување на предвремено породување

Магдоносот може да му наштети на некого ако отстои долго време во салата. Во него се наоѓаат нитрати, кои по некое време тие се оделуваат и при јадето таква салата се натоложуваат во човечкиот организам. Научниците советуваат магданосот да се јаде директно од градината, додека е уште свеж.

Ако зачинот е купен од продавница или пазар, добро би било да се стави за час во млака вода, за да се одделат од сите штетни примеси. Во таков вид е корисен и безбедн за здравјето.