Ладното време заиста креира подобри услови за развој на бактерии и вируси, што прави нашето имунитетно систем погодно место за инфекции.
Лукот, со своите бројни хранливи материи, витамини и минерали, може да биде корисен за поддршка на имунолошкиот систем и превенција на различни болести.
Алицинот, кој се особено активира при сечење на лукот, има антимикробно и антибактериско дејство, што може да помогне во борбата против бактерии. Има исследувања кои покажуваат дека конзумирањето на лук може да помогне во смекчувањето на симптомите на грип и настинка.
Споменатата студија од 2001 година исто така наведува дека конзумирањето на сиров лук може да помогне во превенцијата на настинки. Витамините и минералите во лукот, како и антиоксидансите, доприносат кон здравјето на имунолошкиот систем.
Важно е, меѓутоа, да се земе предвид дека некои луѓе можат да имаат непријатни реакции на лук, како што се иритации на устата, надуеност и слично. Има и слукај кога конзумирањето на лук може да влијае на дејството на одредени лекови.
Со сѐ тоа во предвид, добро е да се консултирате со вашиот лекар пред да го вклучите лукот во големи количини во својата диета, особено ако имате некои здравствени состојби или земате лекови.