Кромидот има многу корисни материи за организмот, но кога е штетен и е полн со бактерии

254

Овој природен производ, кој присуствува во кујната на секој од нас, секогаш е поврзуван со здравата исхрана.

Сите знаеме дека кромидот е богат со фитонциди, ни помага да се бориме со настинката. Тој содржи витамините А и Ц, како и оние од групата В.

А исто така и минерали, на пример фосфор и железо. И покрај сите овие многу корисни и потребни материи за организмот, научниците и медицинските лица предупредуваат дека во некои случаи употребата на кромидот треба да се минимизирт или дури сосема да се откажеме од него.

Во популарно меѓународно издание експерти информираат дека е крајно опасно да се користи чист кромид, кој пред тоа некое време престојувал во фрижидер или во кујнскиот шкаф.
“Свеж кромид треба да се употребува штом биде исчистен. Колку подолго време кромидот се наоѓа на отворено, на воздух, толку повеќе бактерии тој впива.

По 2-3 дена таков зеленчук се претвора во вистинска инфективна бомба и ништо освен штета нема да ви донесе “, предупредуваат експерти за здрава исхрана.