Крофни по рецептот на баба

521

Крофни со шеќер во прав или пак полнети со омилениот џем, а можеби и со крем од ванила или чоколада … Изборот е ваш!

Потребно

  • 750 гр брашно
  • 100 мл масло
  • 4 лажици шеќер
  • 1 јајце
  • 1 жолчка
  • 500 мл млеко
  • 40 гр свеж квасец
  • малку сол
  • масло за пржење
  • 1 ванилин шеќер
  • шеќер во прав, за посипување

Подготовка

  • Квасецот растопете го во 100 мл млако млеко со малку шеќер и малку брашно во него. Оставете го на топло место да нарасне.
  • Во меѓувреме изматете ги јајцата со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол. Додадете го стасаниот квасец, па полека додадете ги брашното и маслото со постојано мешање со дрвена лажица.
  • Тестото оставете го да стои на топло место додека двојно не нарасне. Потоа развлечете го со дебелина од околу 1 см и со чаша или модла вадете крофни.
  • Оставете ги да стојат уште половина час, а потоа пржете ги во врело масло.
  • Готовите крофни посипете ги со шеќер во прав во кој сте го измешале ванилиниот шеќер.