Ковид-19 сепак може да биде смртоносен за децата

105

Неодамна објавеното истражување покажа дека долгорочните ефекти на мултисистемскиот воспалителен синдром (МИС-Ц), детски болести поврзани со Kовид-19, се „опасни“ и „потенцијално смртоносни“.

„Ако се препознае и обезбеди медицинска помош на време, повеќето деца ќе преживеат, но долгорочните последици од оваа состојба се моментално непознати“, заклучи студијата објавена во петокот во списанието The Lancet.

Анализата исто така откри дека околу 71 процент од 662 пациенти со МИС-Ц биле примени на одделот за интензивна нега. Чести симптоми биле болка во стомакот или дијареја, треска и повраќање. Покрај тоа, околу 22 проценти од пациентите имале потреба од механичка вентилација и оксигенација на екстракорпорална мембрана, што обезбедува срцева и респираторна поддршка на луѓето чии срца и бели дробови не можат да добијат доволно кислород.

МИС-Ц за првпат беше пријавена кон крајот на април во Велика Британија. Сепак, оттогаш се појавија дополнителни случаи во САД и во странство.

Најновите податоци од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажуваат дека во САД имало 792 случаи на МИС-Ц од 3 септември. Во иста временска рамка, евидентирани се само 16 смртни случаи поврзани со болеста.

Оваа состојба се споредува со Кавасаки болеста, која обично се јавува кај деца помлади од 5 години и доведува до воспаление на крвните садови низ целото тело. Кавасаки болеста обично предизвикува треска, како и осип, болки во грлото и отечени лимфни жлезди.

МИС-Ц исто така вклучува и дополнителни симптоми како што се промена на бојата на кожата, осип и отежнато дишење.