22 навики на среќните луѓе | Читање 2 минути, ефект доживотен

210

Постојат два типа луѓе во светот: оние кои одбираат да бидат среќни и оние кои одлучиле да бидат несреќни. Наспроти популарното прифаќање, среќата не доаѓа од славата, богатството или другите луѓе, туку одвнатре.

Најблагословена личност во светот може да биде несреќна, додека бездомник може да биде насмеан и задоволен со својот живот. Среќните луѓе се среќни затоа што сами себе се прават среќни, се радуваат. Тие имаат позитивен поглед на животот и во мир се со самите себе.

Како го постигнуваат тоа? Прилично едноставно. Среќните луѓе негуваат добри навики кои им го подобруваат животот. Нивните навики се поинакви, поразлични.

Прашајте ги среќните луѓе што се обидуваат да направат, и тие ќе ви кажат дека:

1. Не се злопамтила и простуваат

Среќните луѓе знаат дека е подобро да се прости и заборави, отколку да им се дозволи на негативните чувства да ги надминат позитивните. Злопаметењето може на многу начини негативно да влијае на нашето здравје; може да доведе до депресија, анксиозност и стрес.

Зошто би дозволиле личноста која ви наштетила да има моќ над вас?

Ако ослободите лоши чувства заради навредите кои другите ви ги направиле, ќе имате чиста совест и доволно енергија за да уживате во добрите работи во вашиот живот.

2. Љубезни се кон другите

Дали знаевте дека научно е докажано дека сте посреќни ако сте љубезни кон другите? Секој пат кога ќе направите нешто несебично, вашиот мозок произведува серотонин, хормон кој ја олеснува тензијата и го крева вашиот ум. Но, не само тоа. Ако се однесувате кон другите со љубов и почит кон нив и нивното достоинство, ќе можете да изградите посилни меѓучовечки односи.

Продолжува на страна 2