Копирањето на западниот начин на живот шири рак кај сиромашните

169

Колбаси и храна од сувмеснати се предизикувачи на рак, предупреди Светската здравствена организација.

Канцерогените заболувања влијаат врз повеќе заедници со ниски приходи кои го прифаќаат западниот начин на живот, пишува Индепендент. Британскиот весник повикувајќи се на неодамнешниот американски истражувања кои земаат предвид целосни податоци за ширењето на подлата болест до 2012.

Глобалното бреме на ракот се смени драматично. Некогаш се сметаа за порок на богатите, најсмртоносните болести сега влијаат сериозно во секој регион, а најголемите пропорционални зголемувања на болни се очекува во најсиромашните точки на светот.

Преку анализа на ширењето на рак во светот САД епидемиологот Линдзи Торе од Американското друштво за борба против ракот утврдила дека ширењето на болеста се намалува во држави во кои граѓаните имаат високи примања, и се зголемува кај земјите со низок стандард на живеење.

Разликата е особена видлива во случаите на рак на белите дробови, цревата и дојка кај жените. Подобри истражувања, рано откривање и пристап до третман, заедно со намалување кај ризичните фактори како пушењето, објаснуваат подобрување се индикатори кај жителите на планетата, кои имаат повисок животен стандард.

Повеќе загрижувачко е дека зголемувањето на ракот кај посиромашните може да се објасни во поголема или помала мера со “усвојувањето на западниот начин на живот”, објаснува Торе во свое интервју. “Луѓето се помалку активни. Физичкиот труд се намалува, а превозот се повеќе се користи. Има се поголем пристап до атрактивни, но штетни храна“, додава таа.

Земјите во развој се исто така прекумерно се погодени од инфективни канцерозни форми предизвикани од стомачни бактерии, хепатитис и човечкиот папилома вирус. Да се ​​обрне внимание на тоа нееднаквост е од клучно значење, бидејќи голем дел од ракот епидемија може да престане преку контрола врз пушењето, вакцинации, рано откривање и одликување на здрав живот, пишуваат научниците во медицинскиот журнал “Ракот и епидемиологија”.

За тоа се потребни напори не само од поединечните земји, но и од меѓународни институции, донатори и граѓанското општество, пишуваат уште епидемиолозите.