КОМБУХА – Јапонската кралица

69

“Јапонската кралица”, “манџурискаа печурка”, или како што ја нарекуваат комбухата, медуза, во Јапонија, медицинската наука одамна утврдила дека таа има позитивен ефект врз физиологијата на жените, дури помага да се забремени.

Својства на комбухата

Kомбуха е богата со оцетна и млечна киселина, како и квасец култури. Специјални ензими во печурката, создава поволна средина за организмот! Бидејќи сите кои страдаат од гастроинтестинални заболувања и треба исцелителна инфузија, како жива вода.

Особено забележлив ефект има користењето на чај од комбуха во периодот на опоравување по прием на антибиотици. Антибиотиците ги убиват во цревната микрофлора сите корисни микроорганизми и благодарение на чудото закрепнуваат многу брзо!

Чајот од габата се користи при заболувања на црниот дроб и панкреасот. Неверојатно корисно е да се пие поради метаболички нарушувања, дебелината, хормонален дисбаланс! Kомбуха може да помогне да ја загубите телесната тежина, бидејќи ја нормализира желудочниот рамнотежа и игра важна улога во процесот на слабеење. Исто така комбухата помага за смирување на нервниот систем и да се справиме со постојани главоболки.

Еве детални инструкции како да одгледаме комбуча сами дома. Ова е време во кое да направиме се во името на зајакнувањето на здравјето!

ПОТРЕБНО

  • Празен 1 литарска тегла
  • 5 лажичиња црн чај листови, без адитиви
  • 0,5 литри врела вода
  • 7 лажичиња шеќер
  • газа

ПОДГОТОВКА

  • Оставете ги листовите во зоврие во вода, како си правите чај обично.
  • Додаде го шеќерот.
  • Наполнете ја теглата кој сте измиле убаво со сода бикарбона, исплакнете ја и наполнете ја со чај до половина, кој сте го исцедиле.
  • Покријте го со газа и се става на темно место. По неколку недели почна да испушта карактеристичен непријатен мирис, а по еден месец и половина габата се формира на површината на чајот! Таа мора да биде внимателно отстранета и ставена во трилитрова тегла со слаб чај.
  • Излегува дека пиењето на чај од оваа габа се препорачува за плакнење на косата за посебна мекост и зајакнување, за бришењеи на лицето со него како тоник и дури лекува рани кои не зарасналее долго време!
  • Редовната употреба на чајот од габатар – по половина чаша 3-4 пати на ден, ќе ви помогне да се справи со хипертензија и го намалите нивото на холестерол во крвта. Препорачливо е да пие од луѓето кои страдаат од атеросклероза. Пред вечера чаша инфузија се препорачува за оние кои страдаат од анемија.