Денес ви нудиме предлог за овој мек колач, кој содржи два вида на овошје.
Потребно
- 100 грама гриз
- 150 грама брашно
- 5 јајца
- 200 мл јогурт или млеко
- Кора од лимон
- 1 прашок за печиво
- 2 кесички ванилин шеќер
- 100 мл масло
- 100 грама шеќер
- 400 грама диња
- 200 грама вишни
За посипување
- 1 кесичка ванилин шеќер
- Прав шеќер
Подготовка
Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете го брашното, гризот и прашокот за печиво, сето тоа просеано, додадете јогурт или кисело млеко, масло, кората од лимон, и се добро изедначете.
Потребен ви е плех 30 х 20 см, премачкајте го со масло и наросете го со брашно, па сипете и изедначете. Дињата исчистете ја па со калап извадете топчиња, издлабете ги топчињата и во средина ставете вишни, па потоа распределете ги по тестото.
Печете во загреана рерна на 200 степени 40 до 50 минути за колачот убаво да се испече.
Посипете го колачот со ванилин шеќер и прав шеќер и пресечете го кога целосно ќе се олади.