Кога животот ќе ви се претвори во емотивен пекол

370

Зависноста од љубов е првата зависност, според познатата антропологот Хелен Фишер.

Ако во животот ви недостасува доказ дека ве сакаат и затоа целиот свет се распаѓа и вие сте несреќни, време е да го смените начинот на кој гледате на љубовта и врските.

Тешка зависност

Зависноста од љубов е една од најтешките зависности, што може да направи вистински пекол од животот. Зависниците од љубов постојано се преиспитуваат себеси. Тие анализираат дали изгледаат доволно добро, дали ја направиле вистинската работа и дали му кажале на својот партнер она што навистина сакале да го слушнат, дали е доволно задоволен.

Ако се чувствувате прекрасно и исполнето само кога се чувствувате сакано, и депресивни и разочарани кога партнерот не ви посветува доволно внимание и љубов, тогаш и самите сте во вилиците на љубовната зависност. Наместо вашите внатрешни чувства и задоволство во зависност од љубовта на партнерот, пронајдете траен извор на љубов во себе. Ако се наполните со љубов, ќе уживате во давање љубов, не само примање – што е најважниот чекор во борбата против зависноста од љубовта на другите.

Сите зависности започнуваат од љубов

Зависноста од љубов е првата зависност што се случила кај човечкиот вид. Сите други зависности, од наркотични средства до коцкање, само „крадат“ нервни патишта кои еволуирале за да ги принудат луѓето да основаат семејство, според антропологот Хелен Фишер.

Партнерот не е единствениот извор на љубов

Преземете одговорност за вашите чувства, особено за чувството за самостојност. Научете да се сакате и ценете себе – вашата самодоверба не смее да зависи од љубовта на партнерот. Љубовта е во вас и околу вас.