Кинеските научници ги отфрлаат тврдењата на американскиот физичар дека Oumuamua е вселенско летало, но никој сè уште не одговорил на најважното прашање

252

Тим кинески научници се обиде да ги отфрли контроверзните тврдења на познатиот американски физичар Avi Loeb дека необичниот вселенски објект Oumuamua, кој прелетал низ Сончевиот систем на необично патување пред пет години, всушност е вонземски вселенски брод во новото истражување.

Пред пет години низ Сончевиот систем поминал објект со необична форма наречена Oumuamua (Извидник). Брилијантна, црвеникава боја, издолжена форма, долга помеѓу 100 и 1000 метри и патување со 25,7 километри во секунда, Oumuamua влезе во нашиот систем и помина покрај Сонцето. Кога канадскиот астроном Robert Weryk првпат го приметил со телескоп во октомври 2017 година, објектот веќе бил на пат да излезе од Сончевиот систем.

Откривањето на вселенскиот „извидник“ ги збуни астрономите и никој со сигурност не знаел што е или што не е Oumuamua. Само еден водечки американски научник бил подготвен да го каже она што другите можеби го мислеле.

Брзината, насоката и обликот на Oumuamua се можни знаци дека станува збор за вонземјанско летало.

Мора да се разгледа можноста за вештачко потекло за Oumuamua, напиша физичарот од Универзитетот Харвард Avi Loeb во студија од 2021 година.

Неговиот став дека Oumuamua можеби е вселенско летало и дека треба соодветно да се истражи, предизвика контроверзии.

Но, сега кинескиот тим научници се обидува да го разоткрие клучниот дел од аргументот на Лоеб, а тоа е дека ако Oumuamua е вонземски брод, тогаш тој би можел да биде придвижуван од супертенко светло едро, кое произведува погон со фаќање фотони од ѕвезди. Скудните податоци што ги имаме за Oumuamua не покажуваат знаци на лесно едро, тврди кинески тим научници во нивната рецензирана студија, која е прифатена за објавување во научното списание Astronomy and Astrophysics.

Заклучуваме дека можноста Oumuamua да има лесно едро е многу мала, изјави за Daily Beast, Shangfei Liu, астроном од кинескиот Универзитет Sun Yat-sen во Жухаи.

Loeb гледа недостатоци во работата на своите кинески колеги

Loeb, секако, не се согласува со заклучокот на неговите кинески колеги и ги посочува нивните пропусти.

Има неколку точки кои авторите ги занемариле, изјави Loeb за The Daily Beast.

Аргументот на кинеските научници се сведува на фактот дека светлосните едра, кои доловуваат фотони на начинот на кој едрата на бродот го фаќаат ветерот и се сè попопуларен начин за придвижување на вселенското летало што го градиме овде на Земјата, обично се големи квадратни објекти кои рефлектираат многу светлина или многу малку светлина. Се зависи од аголот на набљудувачот, како и од тоа колку ротира пловилото на кое е прикачено светлото едро, пишуваат кинеските научници во својата студија.

Со други зборови, Oumuamua би требал да биде многу светол во некои точки и речиси невидлив во други. Но, на неговото чудно патување, не е доволно осветлен. Ако тоа било лесно едро, варијацијата на осветленоста треба да биде многу поголема, истакна Shangfei.

Обликот на светлосното едро

Loeb тврди дека има уште едно објаснување за релативната нејасност на Oumuamua, а тоа е обликот на можното едро. Кинеските научници претпоставуваат дека ако Oumuamua е летало со лесно едро, би имало рамно едро. Рамното едро би рефлектирало повеќе светлина во најсветлите моменти отколку, да речеме, вдлабнато едро, објасни американскиот физичар.

Loeb, исто така, рече дека работи со Breakthrough Initiative, научен старт-ап основан од руско-израелскиот милијардер Јури Борисович, на светлосни едра во облик на чадор како дел од проектот вселенска сонда Starshot.

Едро, какво едро?

Целиот аргумент за обликот на можното едро всушност може да биде спорен.

Oumuamua може да биде вселенско летало во други форми, призна Shangfei. Со други зборови, можеби нема воопшто едро и наместо тоа може да се потпира на некој друг тип на погонски систем.

Астрономите генерално веруваат дека Oumuamua, под претпоставка дека навистина е вселенско летало, би имало лесно едро затоа што, според нашето сопствено искуство, таквото едро е најдобриот начин за леталото да патува со толку голема брзина. Нема многу други технологии за кои знаеме, а кои лесно би можеле да го објаснат брзиот лет на Oumuamua низ Сончевиот систем.

Сепак, никогаш не е безбедно да се претпостави дека вонземјаните ќе го имаат истиот пристап кон дизајнот на вселенските летала како и луѓето.

Шансите вонземските цивилизации да поседуваат многу понапредна технологија од нас се многу веројатни, според мое мислење, изјави David Specht, астроном од Универзитетот во Manchester, за Daily Beast.

Нови проблеми

Конечно, ако Oumuamua е брод за вонземјани и нема едро, сепак има два проблеми. Едниот ги поткопува претпоставките на Loeb, а другиот ги поткопува ставовите на кинескиот тим.

Проблемот за Loeb е што нашите набљудувања на брзиот објект јасно покажаа дека нешто ја рефлектира сончевата светлина под непарни агли за време на неговото патување покрај сонцето. Ако Oumuamua е вселенски брод, но таа рефлектирачка површина не е едро, тогаш што точно е тоа?

Можеби Oumuamua бил оштетен, теоретизира Loeb, одговарајќи на тој проблем. Рефлектирачката површина можеби воопшто не е едро, туку само површински слој откорнат од поголем објект, вели американски физичар.

Проблемот за Shangfei и неговите колеги е да објаснат како Oumuamua достигнала толку голема брзина ако нема едро, а всушност не е возможно никакво вонземско летало од каков било вид.

И кинеските научници, како Loeb, имаат теории за овој проблем. Можеби Oumuamua, што и да е, испушта гас што ја зголемува брзината како што прават некои комети.

Веруваме дека тоа може да се објасни со некои природни феномени, пишуваат Shangfei и неговиот тим.

Мистеријата останува

Како што мистеријата околу Oumuamua се продлабочува и повеќе научници се вклучуваат, има најмалку две работи за кои сите се согласуваат. Првата е дека немаме доволно податоци за да кажеме со сигурност што е Oumuamua. Втората е дека следниот пат треба да бидеме подготвени, со повеќе телескопи, подобри математички модели и можеби дури и специјални вселенски сонди.