Според Меѓународната организација на лозарството и винарството, глобалната потрошувачка на вино изнесува околу 6,4 милијарди галони (243 милиони хектолитри).
Кина е позната по тоа што произведува најмногу грозје во светот, но, Италија, Шпанија и Франција се најголемите произведувачи на вино.
Десетте земји кои консумираат најмногу вино за 2015 година се:
- Франција: 30,2 Mhl
- САД: 29 Mhl
- Италија: 22,6 Mhl
- Германија: 20 Mhl
- Кина: 17,8 Mhl
- Обединетото Кралство : 12,5 Mhl
- Русија: 10,4 Mhl
- Аргентина: 10 Mhl
- Шпанија: 9,3 Mhl
- Австралија: 5,4 Mhl
Како се прави црвеното и белото вино ?
Од грозјето Vitis vinifera се произведува црвено и бело вино. Бојата на црвеното вино доаѓа од самата кожа која ја има грозјето, а не од сокот. Во црвеното вино, кожата на грозјето е вклучена во процесот на производството на самото вино. Кога кожата е исклучена од процесот на производство се добива белото вино.
- Популарни бели вина од Vitis vinifera: Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon blanc и Gewürztraminer.
- Популарни црвени вина од Vitis vinifera: Cabernet Sauvignon, Limberger, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese и Shiraz.
Белите вина содржат од 10% до 12% алкохол, а црвените вина имаат малку поголем процент, кој е помеѓу 11% и 15%, но може да достигне и до 18%.