Како да се воспитаат децата | Од книгата „Брак – православна перспектива“ на Јован Маендорф

192

Брачната полнота станува уште подлабока кога од двајца партнери се раѓа трет

Но, во денешно време од тоа се појавуваат непремостливи тешкотии: наместо целосна полнота, обично се појавува недоразбирање. Зошто? Дали тој неуспех е неизбежен?

Во нашите деца обично ги препознаваме нашите навики и склоности, па неминовно е да се запрашаме од каде доаѓа тоа недоразбирање. Најчесто непослушноста на децата е резултат на недоволно хармоничниот однос на бракот на родителите.

Доколку во брачниот живот на таткото и мајката постои неразрешен конфликт, контрадикција, детето ќе биде плод на таа контрадикција и ќе го пролонгира неговото траење.

Секогаш во процесот на воспитувањето на децата треба да му се покаже дека родителите интанзивно ја негуваат внатрешната хармонија на меѓусебните односи, додека непријателството помеѓу сопружниците својот антагонизам неминовно ќе го префрли врз детето.

Преземено од книга „Брак – православна перспектива“ на Јован Маендорф

Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk