Ја пријавил сопругата дека не чисти, не мие и не готви за него

48

Ако не беше тажно, ќе беше смешно. Домашната злоупотреба не е најмалку нормална појава. Но, за жал тоа се случува. И секогаш е шокантно. Инцидентот, кој ја насмеа цела Италија, се случи во селото Сонино.

Имено, маж од ова село ја пријавил неговата сопруга, пет години помлада, во полиција, со образложение дека го занемарува и злоупотребува со тоа што не чисти, мие и не готви доволно за него. Наместо да го отфрлат извештајот, карабинерите го сфатија доста сериозно и го проследија случајот до судот.

Сè ќе беше заведено како анегдота ако полицијата и судот не го проучуваа неговиот случај со месеци, додека на жената и се закануваше затворска казна од две до шест години за домашно злоставување.

Мажот пред судот рекол дека неговото страдање траело две години и дека покрај тоа што живее гладен и не се сеќава на неговиот последен пристоен оброк, жената повремено го исфрлала од спалната соба.

„Ова е случај што се чини дека дојде од 50-тите години на минатиот век, а не од земја каде што постои родова еднаквост“, подоцна коментираше судијката Мара Матиноли.