Итна контрацепција се применува по незаштитен однос или неуспешна контрацепција!

126

Итна контрацепција се применува по незаштитен однос или неуспешна контрацепција.

Во моментов, два хормонални производи за итна контрацепција се достапни кај нашиот источен сосед Бугарија и станува збор за Levonorgestrel, кој е со ефект до 72 часа по незаштитен однос и Ulipristal, со ефект до 120 часа.

За двата производи, внесувањето треба да биде што е можно поскоро. Нивната акција е поврзана со потиснување на овулацијата, а прецизното определување на денот на овулацијата е невозможен. Навременото внесување на хормонот дава поголем кредибилитет. Откако ќе се појави овулација, ефектот на овие производи ќе исчезне.

Улипристал може да ја потисне или да ја одложи овулацијата во рок од два дена кога ризикот од забременување е најголем. Дозирањето за двата производи е по една таблета преку устата што е можно поскоро по незаштитен однос. Важно е да се знае дека итна контрацепција не заштитува од сексуално преносливи болести!

По земањето на таблетата за итна контрацепција, менструалниот циклус може да настапи неколку дена порано или подоцна од очекуваното. Ако циклусот доцни со повеќе од седум дена е препорачливо да направите тест за бременост и да се посети гинеколог.

Ако има епизода на повраќање во рок од три часа по земањето на таблетата, треба да се зема друга таблета.

Контраиндикации.

Хормоните за итна контрацепција не се дорби за прием кај постоечка бременост или при сомнеж за таква, како и за време на доењето. Повеќе од еден прием месечно исто така не се препорачува поради ризик од хормоналната нерамнотежа и промена во месечниот циклус. Не се препорачува примена на итни копептици на лица под 16 години!

Интеракции со лекови.

Истовремена употреба на Levonorgestrel и Ulipristal со противотуберкулозни, седативни, антиепилептични, противовирусни, противојазвени, кантарион истоа може значително да го намали ефектот на хормоните.

Несакани реакции на лекот.

Производите за итна контрацепција добро се поднесуваат. Најчестите симптоми се главоболки, гадење и промени во месечниот циклус.