И долната облека има рок на траење

112

Сигурно сте свесни колку е важно редовно да ја менувате и миете долната облека, но кога е време конечно да се збогувате со неа?

Според зборовите на специјалистот за интимно здравје, д-р Ширин Лакани, годината е оптимален временски период по кој треба да ја фрлите.

Да, се покажа дека долната облека има и свој рок на траење.

Локани вели дека ако не го сториш тоа, ризикуваш потенцијален развој на бактерии, без оглед на редовното миење.

Истражувањата покажаа дека чистата долна облека може да содржи над 10.000 бактерии на неа.

Вашата долна облека е во постојан контакт со вашата кожа и што е уште поважно, со вашата интимна област. Таму има многу мртва кожа и постои голема веројатност за развој на многу бактерии, кои понекогаш не можат да се отстранат толку лесно, вели овој лекар.

Таа тврди дека дури и миењето во машината не е секогаш ефикасно.

Постојат студии кои покажуваат дека дури и миењето во машина, под силен оган, не убива бактерии, а некои, како што е ешерихија коли, сè уште можат да останат на ткаенината, тврди таа.

Сепак, иако временскиот рок за долна облека е околу една година, ако некое лице тренира често или користи специјална долна облека за обука, рокот на траење е многу помал.

Таквата долна облека треба да се менува на секои шест месеци, рече таа.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.