Хронични болки на нервна база

475

Поради распаѓање на нервениот систем од разни причини во организмот може да се појават најразлични болести и болки кои се движат од гастритис и алергија до кожни хронични заболувања и рак.

Тоа е психосоматика и средбата со неа, како што се вели, тоа не се спори. Психолошките ефекти врз организмот се многу и се силни. Ако постојано доживувате болки на одредено место, проверете ја оваа листа внимателно.

Може да се види вашата причина за вашето нерасположение?

Болки во главата

Хронична главоболка се јавува кога живеете под стрес секој ден. Можеби ви е потребно да работите постојано или се наоѓате во немирна семејна средина, или едноставно немате време за себе, за сопствените потреби и интереси. Тоа е една многу реална причина за главоболка. Обидете се да ги намалите извори на стрес до нула, како и постојаното се оптоварување со работа, за да се смирите.

Болки во вратот

Размислете дали не живеете со багаж од нерешени проблеми, неизговорени зборови и страдање од минатото? Ако е така, тогаш можеби во тоа се крие вашата болка. Третманот? Прошка, прошка и повторно прошка. Штом ќе опуштете и сите од огорчености, како држачот од врата ќе ве ослободи, вам ќе ви падне “камен” од срцето и вам животот ќе ви стане полесен.

Болки во рамената

Болката во рамената може да биде сигнал дека вие носите тежок емоционален товар. Тоа често се случува со луѓе кои се секогаш подготвени да помогнат, навикнати се да трпат, да стискам заби и да бидат многу одговорни. За да не ја
носите целата тежина на светот, споделете чувства со семејството или со вашите најблиски. Во краен случај, консултирајте се со психолог.

Psicología General: La Fibromialgia

Болки во горниот дел на грбот

Болката во горниот дел на грбот зборува за недостаток на емоционална поддршка. Можеби мислите дека не ве оценуваат, не ви се допаѓа или едноставно немате доволно човечка топлина. Ако сте во врска, тогаш е време да зборувате отворено за тоа што добивате помалку од човекот до себе. Ако сепак сте во моментов необврзани, можеби е дојдено времето да започнете средби со нови луѓе!

Болки во грбот

Крстот реагира во психолошки план при проблеми со финансиите. Дали сте загрижени за пари, па обидете се да направите сите напори за решавање на финансиските проблеми. Не е потребно да имате втора работа. Понекогаш е доволно да побарате покачување или да размислите за тоа како да го конвертирате хоби во извор на дополнителни приходи.

Болки во колковите

Бутовите се одговорни за движењето. Сигурно ве чекаат промени, напредок или важни одлуки, кои треба да се земат, но сето тоа ви пречи. Такво сценарио би бил страшно за секој. Но е можно да живеете со стравот, како да научите тоа да го контролирате и да сте посилни од него.

Откако ќе почнете да се грижитет за своето внатрешно Јас и ги одобрите психолошките проблеми, многу луѓе се решат од болести кои ги мачеле понекогаш со години. Не секогаш посетата кај лекарот е единствениот излез!