Кога не сме ставиле во уста ништо долго време, здивот се расипува. Се расипува сепак и кога сме јаделе одредени видови храна. Некои прехранбени производи имаат посебни процеси на деградација кои предизвикуваат лош мирис здив или т.н. халитоза.
Кои се овие видови храна?
Сирење
При интеракцијата на аминокиселините и протеините во сирењето и бактериите во устата се добиваат непријатни мириси. Овие мириси личат на расипано сирење, бидејќи содржат сулфур. Во тешки случаи може да дојде до тешка миризба на расипани јајца од устата на конзумирано сирење.
Кари
Карито содржи етерични масла кои генерално се сметаат за борци против лошиот здив, но не е сосема така. Истражувањата покажуваат дека овие масла не се особено ефективни за намалување на лошиот здив, дури спротивното – го прават лошиот здив уште понепријатен и силен.
Кафе
Бидејќи кофеинот е моќен диуретик, тој ја инхибира секрецијата на плунка кога ја намалува вкупната количина течности во организмот. Помалку плункаво устата значи повеќе бактерии. А, тие од своја страна предизвикуваат халитоза.
Салца
Во салцата има домати, лук и кромид. Оваа комбинација е многу вкусна, но експлозивна во усната шуплина. Силните ароматични соединенија на кромидот и лукот во комбинација со ензимите во плунката ја предизвикуваат силната непријатна миризба.
Стек
Бифтекот од црвено месо е силно заситен со протеини и аминокиселини. Слично на млечните производи и нивното разградување во устата, месните протеини и аминокиселини при интеракција со бактерии во усната шуплина и плунката се формираат сулфурни соединенија кои емитуваат акутна непријатна миризба некое време по потрошувачката.
Вино
Таните во виното предизвикуваат општа дехидрација во телото и намалување на секрецијата на плунковните жлезди. Поради овој факт бројот на бактерии во усната шуплина се зголемува, а заедно со нив и дериватните гасови од нивната работа.
Во прилог со тоа јазикот станува леплив и сув. Во устата се чувствува совоста и непријатно чувство на крцкање на забите.