Хеликоптерот на НАСА руши рекорди на Марс | Сега заврши со десеттиот лет

1218

Во десеттиот лет, Ingenuity направи двојно повеќе мисии отколку што се очекувало во НАСА.

Ingenuity, хеликоптерот на НАСА на Марс, повторно ги надминува сите очекувања на научниците. Експерименталниот хеликоптер, кој требаше само да докаже како е можно да се лета и управува хеликоптер на друга планета, со својот десетти лет докажа дека неговиот потенцијал е многу поголем. По завршувањето на неговата првична мисија, генијалноста сега му помага на роверот Perseverance во неговата.

Оваа илустрација го прикажува роверот Perseverance на НАСА кој работи на површината на Марс.

Како што е објавено на Твитер профилот на НАСА, Ingenuity успешно го заврши својот десетти лет, што воедно бил и најризичен до сега. Со секој нов лет, инженерите на НАСА го туркаат Ingenuity до нови граници. Така, во овој последен лет тој достигнал рекордна висина од 12 метри, обиколил десет точки за време на летот, ги направил своите први фотографии со RTE камера и слетал на нова локација на 95 метри од почетната точка.

Ги надмина сите очекувања

Ingenuity направи серија црно-бели фотографии кои потоа ќе им бидат испратени на инженерите на НАСА, кои ќе ги искористат за подобро проучување на областа на Марс, на која Роверот треба да започне со својата мисија да собира камења од површината на планетата. Засега, не знаеме како изгледаат тие фотографии, или дали тие сè уште пристигнале на Земјата, бидејќи НАСА сè уште нема објавено ништо.

Лабораторискиот инженер на НАСА Teddy Tzanetos во блогот објаснил дека хеликоптерот Ingenuity ги надминал сите очекувања. Tzanetos истакнува дека преживеал 107 сола (марсовски денови), што е за 76 сола повеќе отколку што е замислено и за што е дизајниран.

.

Оваа секвенца на слики од полетување до слетување е направена од навигациската камера со поглед надолу на хеликоптерот Ingenuity на НАСА за време на неговиот деветти лет на Марс на 5 јули 2021 година.

Во тие 107 дена, Ingenuity направи и две софтверски надградби кои го решија проблемот со неговите летови, а исто така направил и 43 фотографии од 13 мегапиксели.

Во моментов е нејасно уште колку летови може да реализира Ingenuity. Тоа е првиот ваков хеликоптер некогаш испратен на Марс, а НАСА со секој нов лет се обидува да ја достигне границата на издржливоста.

Досега, Ingenuity поминал повеќе од една милја, што е огромен подвиг. Ако ништо не тргне наопаку, НАСА се надева дека Ingenuity би можел да му асистира на Rover Perseverance за време на неговата двегодишна мисија.