Грешки кои повеќето луѓе ги прават кога нанесуваат крема за сончање

169

Експертите тврдат дека повеќето луѓе не се свесни за соодветните мерки на претпазливост што треба да ги преземат за да ја заштитат кожата од оштетување на сонцето.

Покрај тоа, тие велат дека повеќето луѓе прават пет идентични грешки кога станува збор за нанесување креми или лосиони со заштитен фактор.

1. Доцна заштита

Многумина едвај чекаат да се најдат на плажа и да се сончаат, а потоа само да нанесат крема за сончање. Ова е веројатно најчестата грешка.Кремот за сончање треба да се нанесува најмалку 30 минути пред изгрејсонце. Покрај тоа, повеќето креми се нанесуваат на секои два часа.Доколку пливате или се потите, уште почесто применувајте го заштитниот фактор.

2. Користете креми од минатата сезона

Речиси сите ќе посегнат по кремот од минатата година и ќе ги искористат остатоците од претходната сезона. Сепак, малкумина знаат дека повеќето производи за сончање имаат рок на траење од 12 месеци.Оваа ознака е на задната страна на кремот или лосионот. Симболот е полуотворена кутија крема со одреден број кој се однесува на рокот на траење на производот, а се пресметува од датумот на отворање.Последиците од користење на производи со истечен рок може да бидат огромни и непоправливи. Едно истражување, направено во Велика Британија, открило зачудувачки факт – повеќето луѓе користат лосиони постари од 10 години.

3. Заштитен фактор

Стручен совет е секогаш да користите фактор 50, дури и кога надвор е дождливо или облачно. Како што велат, највисок фактор е највисокото ниво на заштита.Многу луѓе избираат пониски заштитни фактори, мислејќи дека така ќе се зголеми внесот на витамин Д, но студиите покажаа дека на нивото на овој витамин не влијае крема со повисок заштитен фактор.Покрај тоа, секогаш можете да го замените витаминот Д со додаток или со конзумирање на храна која е богата со него.

4. Кремот се нанесува само еднаш

Доследно нанесување на креми или лосиони со заштитен фактор е неопходно за правилна заштита на кожата од сонце.

Повеќето луѓе ја нанесуваат кремата еднаш, често погрешно и недоволно. Златното правило е дека количината потребна само за лице е онаа што ја нанесувате покрај показалецот и средниот прст.Ако користите спреј или производ за ролна, преминете ја истата област неколку пати кога ја нанесувате заштитата.Облеката што ја носите може да ве заштити, но не заборавајте да ги намачкате сите откриени делови.

5. Мислите дека сте целосно заштитени

Експертите велат дека никогаш не сме целосно заштитени од сонцето. Лосионот за сончање делува како филтер, а не како комплетен блокатор, а тоа значи дека кожата сигурно може да се оштети.Најдобра заштита е целосно да останете надвор од сонце од 11 до 17 часот.

Според експертите – не постои здрав темен тен, бидејќи потемнувањето е она што го прави вашата кожа за да ги заштити клетките од штетните зраци, создавајќи потемн пигмент како блокатор.