Грешки кои ги правиме под тушот

1037

Секој ден сме под туш, но колкумина од нас се замислиле дали нешто би можело да тргне наопаку?

А всушност тоа лесно може да се случи.Еве какви грешки можеме да дозволиме кога сме под туш.

Жешкиот туш

Топлата вода е примамлива, бидејќи ги релаксира мускулите, а во студените денови го загрева телото. Таа сепак ги отстранува природните масти од кожата што ја суши и доведува до иритација и чешање. Препорачливо е водата со која се капеме, да биде топла, но не и жешка.

Стоиме под тушот предолго

Релаксирачки е да стоиме под топлата вода половина час или повеќе, но оваа практика е исто така штетна за природните масти во кожата, кои помагаат за задржување на влагата во неа и на тој начин ја хидратираат. Препорачливо е да не трошиме повеќе од 10 минути под туш.

Ги сакаме мирисните сапуни

Кај овие сапуни проблемот е дека содржат состојки кои се исто така штетни за природниот метод за влажност. Понекогаш резултатот може да биде и прекумерно сушење и лупење на кожата.

Затоа треба да се избегне употребата на производи во кои има paraben-, синтетички бои, мириси, натриум лаурил сулфат и формалдехид. Најдобар избор се оние кои содржат есенцијални масла.

Не заменувајте сунѓер луфа

Да, ексфолијацијата е корисна, бидејќи ги отстранува мртвите клетки од кожата и ја остава кожата сјајна. Важно е сепак да не го правиме тоа со стара сунѓер луфа, бидејќи таа е поволна средина за развој на бактерии кои можат да се причина за инфекции во фоликулите на косата. Ние би можеле исто така да ја смениме со обичен сунѓер. Сунѓерот треба да се менувана секои неколку недели.

Не ја плакнете кожата доволно добро

Тоа е исто така важно, бидејќи во спротивно остатокот од производите може да ги затне порите и да доведе до појава на акни.